
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters

Sturen op wintervastheid
Als boer heb je geen invloed op het weer. Je kunt er wel voor zorgen dat het grasland niet te lang de winter in gaat en goed afgehard is.
Bij doorzaai of herinzaai kun je met je mengselkeuze wél sturen op wintervastheid. Op de Rassenlijst staat het kenmerk ‘’wintervastheid’’. Grasrassen van Engels raaigras moeten minimaal een 6,5 scoren om te worden opgenomen op de Rassenlijst. Rassen met een 9,0 vertonen geen schade. Bij een score van een 5,0 is de helft van de grasplot beschadigd. Gras met winterschade geeft niet alleen een opbrengstderving in de 1e snede maar vaak ook in volgende snedes. De kans op onkruidgroei neemt toe. Vaak is doorzaai of herinzaai van het grasperceel nodig.
Op de Rassenlijst van Engels raaigras 2016 variëren de scores voor wintervastheid van 6,5 tot 7,9. Tetra’s scoren gemiddeld een betere wintervastheid dan diploïden. Maar er zijn rassen diploïd Engels raaigras met een goede wintervastheid. Klik hier voor de Rassenlijstcijfers van Engels raaigras.
COUNTRY MilkMore
Ondanks de stijgende temperatuur van de laatste jaren vindt DSV als grassenkweker dat wintervastheid juist aandacht verdient. Nieuw ingezaaide percelen blijven 5-10 jaar liggen en juist na zachte winters kan een vorstperiode veel schade aanrichten. COUNTRY MilkMore mengsels bevatten alleen maar rassen Engels raaigras van de Rassenlijst met een wintervastheid van 6,9 of hoger. COUNTRY MilkMore 15 en 16 worden bovendien aangevuld met timothee die weinig vorstgevoelig is.
Tekst: DSV Zaden