Mais met prik!
Wat is Shredlage?
Shredlage is een innovatieve techniek die gebruikt wordt bij het oogsten van snijmaïs waarbij het gewas zowel in de dwars- als lengterichting wordt bewerkt en de korrel superieur wordt gekneusd. De maïs wordt gehakseld op een haksellengte van 26mm tot 30mm. De grove maïs wordt hierna bewerkt door middel van de Shredlage rollen die het gewas al het ware uit elkaar trekken. Deze bewerking is mogelijk doordat er op de rollen een spoed is aangebracht die in tegengestelde richting lopen. Ook draait één rol 50% sneller dan de andere. Hierdoor ontstaat gehakselde maïs met erg veel structuur. Dit heeft een economisch voordeel en op het gebied van gezondheid van het vee.
Geen structuur aankoop meer
Het product dat men krijgt wanneer Shredlage wordt gebruikt is erg structuurrijk. Doordat het product zoveel structuur heeft kunnen de huidige structuurbrengers in het rantsoen worden verminderd of zelfs uit het rantsoen verwijderd worden, afhankelijk van het aandeel maïs in het rantsoen. Dit heeft een erg groot voordeel op de kosten die nu aan structuurproducten verloren gaan.
Hogere melkopbrengst
Doordat de structuurproducten, waar over het algemeen weinig voederwaarde in zit, vervangen kunnen worden door maïs bevat het rantsoen meer voedingwaarde. Hierdoor krijgt de koe meer VEM’s binnen waardoor de melkproductie omhoog kan gaan.
Gezondere penswerking
Door de structuur van het product gaan de koeien vaker en regelmatiger vreten. Hierdoor daalt de pH in de pens minder diep en duurt minder lang. Het product zinkt bijna niet in de pens waardoor de koe beter kan herkauwen en de voedingsstoffen dus beter kan benutten. Doordat het product uit elkaar wordt getrokken en de korrel beter gekneusd wordt ontstaat er een groot oppervlak waar de pensbacteriën het product gemakkelijker kunnen afbreken en verteren.
"traditioneel" Shredlage
Smakelijkheid gaat omhoog
Doordat de huidige, meestal smaakloze, structuurbrengers uit het rantsoen gehaald kunnen worden en vervangen worden met maïs stijgt de smakelijkheid van het rantsoen. Hierdoor zullen de koeien meer vreten en zal de drogestof opname stijgen. Deze stijging kan resulteren in hogere melkopbrengsten.
Conservering
De Shredlage rollen wrijven het gewas uit elkaar. Hierdoor worden de schuimdeeltjes verwijderd en veert het product niet in de kuil wanneer het wordt aangereden. De lucht is dus gemakkelijk uit de kuil te rijden en het product kan uitstekend geconserveerd worden.
Raskeuze
Shredlage kan worden toegepast met alle maisrassen. Afhankelijk van het maisaandeel in het rantsoen kan het interessant zijn om te streven naar een hoger of lager zetmeelgehalte in de mais. FOX past bij een hoger maisaandeel. DENNY en MOVANNA bij een lager maisaandeel. Zorg voor een maisras dat tijdig afrijpt zodat de korrel voldoende hard is voor Shredlage. Bij een oogst eind september of begin oktober is er ook tijd voor de inzaai van gras-klaver of een vanggewas.
Tekst: DSV Zaden