Wel een ruim bouwvlak, geen ruimte om meer dieren te houden!
Dit is uitermate belemmerend voor de ontwikkeling van de agrarische bedrijfsvoering, want elke toename van dieren is in strijd met het bestemmingsplan. De achtergrond van deze bepaling is gelegen in de Natuurbeschermingswet in relatie tot de uitstoot van stikstof door veehouderijen en het daaropvolgende effect op Natura2000 gebieden. Op grond van de Natuurbeschermingswet moet de gemeente bij de vaststelling van een bestemmingsplan de effecten van het plan op Natura2000 gebieden beoordelen, gelet op de instandhoudingsdoelstellingen.
Het dilemma is dat gemeenten bij een bestemmingsplan moeten uitgaan van maximale planologische mogelijkheden. Wat zijn de effecten op Natura2000 gebieden als het bouwvlak volledig wordt benut door bebouwing en bijbehorende dieren? Forse negatieve effecten op (habitats in) Natura2000 gebieden zijn dan vaak niet uit te sluiten. Dan is een bestemmingsplan in strijd met de Natuurbeschermingswet.
Gevolgen
De veehouder zit met de gevolgen. Het lijkt mooi, een ruim bouwvlak met op het oog ruimte voor staluitbreiding. Doordat de dieraantallen zijn gemaximaliseerd, is er in feite echter geen mogelijkheid om de veestapel dan wel de stikstof-emitterende bebouwing uit te breiden.
Oplossing
Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat het bedrijf volledig op slot zit. Door een individuele herziening van het bestemmingsplan kan een veehouder aantonen dat een bepaalde uitbreiding van de veestapel voldoet aan het wettelijke kader (onder andere de Natuurbeschermingswet). Dit brengt qua tijd en geld wel een zware ruimtelijke procedure met zich mee.
Daarnaast bieden enkele bestemmingsplannen een mogelijkheid af te wijken van de bepaling in het bestemmingsplan dat niet meer dan het bestaande aantal dieren aanwezig mag zijn op het bedrijf. Een dergelijke afwijking kan worden vergund via de reguliere Wabo-procedure. Dit is een aanzienlijk lichtere procedure dan de hiervoor genoemde herziening van het bestemmingsplan.
Vergunning Natuurbeschermingswet is van belang!
Door deze wijze van bestemmen is de relatie tussen het bestemmingsplan en een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet sterker geworden. Veehouders die beschikken over een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet, hebben vaak nog ruimte om op grond van het bestemmingsplan uit te breiden. De veehouders die niets hebben geregeld, hebben deze uitbreidingsruimte niet.
Kan Alfa u adviseren?
Heeft uw gemeente een dergelijk bestemmingsplan in ontwikkeling? Dan is het verstandig om hierop te reageren. Anderzijds is het raadzaam de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet aan te vragen, dan wel deze vergunning te actualiseren. Wilt u hier nadere informatie over, dan kunt u contact opnemen met bedrijfsadviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu, Maarten Nieboer.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Maarten Nieboer