
“Dat is de oplossing”

Minder koeien, meer melk
Met minder koeien toch meer melk produceren kan alleen als het gemiddelde productieniveau van het melkvee stijgt. Een koe is een herkauwer en zo’n 80% van haar rantsoen bestaat uit ruwvoer. Nu kan een hoger productieniveau bereikt worden door het aandeel krachtvoer(achtigen) in het rantsoen te verhogen. De energiedichtheid van het rantsoen neemt toe, maar ook de voerkosten kunnen dan flink stijgen.
Door juist de energiedichtheid (VEM) van het ruwvoer te verbeteren, hoeft de kostprijs niet toe te nemen maar zal de voerefficiëntie wel (fors) stijgen. Meer melk met minder koeien is het resultaat.
Een pens kan je maar 1 keer vullen
Omdat u de pens van een koe maar 1 keer kunt vullen, is het van belang dat elke kg ruwvoer optimaal wordt benut. Ruwvoer met een lage verteerbaarheid is alleen maar ballast voor een koe. Een rantsoen dat bestaat uit graskuil en snijmais met een hoge celwandverteerbaarheid geeft de hoogste voerefficiëntie en laagste voerkosten.
Door een hoge celwandverteerbaarheid kunnen pensbacteriën extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving.
Kengetal kVEM-opbrengst
De kVEM-opbrengst wordt berekend door de droge stofopbrengst te vermenigvuldigen met de VEM per kg ds. Een maïsras dat 18.000 kg droge stof opbrengt met 1.025 VEM/kg ds levert dus 18.450 kVEM per hectare. Het kengetal kVEM-opbrengst zegt dus iets over opbrengst én kwaliteit.
Een koe geeft geen melk van droge stof maar van de nutriënten die voer bevat (VEM, suiker, zetmeel, eiwit, etc.). Daarom is een hoge voederwaarde kwaliteit (VEM) zeer belangrijk voor de hoogste voerefficiëntie. Naast het systeem van fosfaatrechten rekent een hoge kVEM-opbrengst ook erg goed in de Kringloopwijzer.
Meer weten over ruwvoer met een hogere VEM? Bekijk het assortiment LG maisrassen, graslandmengsels of vraag uw ruwvoerspecialist om advies >>
Tekst: LG