
Omgaan met lang gras

Bemesting
Bemest maaipercelen met drijfmest zodra de grasgroei op gang komt, mits de omstandigheden het toelaten. Door mest te verdunnen met water is het eenvoudiger om de mest tussen het gras te krijgen (en niet erop te leggen). Tevens valt de mest sneller uiteen na een regenbui en blijft het gras smakelijk. Let wel op de totale mestgift per ha. De hoeveelheid nutriënten (NPK) wordt flink verdund met water.
Een andere optie is om het gras eerst te beweiden of maaien en daarna te bemesten voor de eerste snede.
Hoger maaien
Let extra goed op de maaihoogte van de eerste snede. Bij tetraploïd Engels raaigras is het advies altijd minimaal 7 centimeter maaihoogte, dit jaar geldt dat ook voor diploïd Engels raaigras en timothee. Bij te diep maaien komt er te veel verhout, oud en mogelijk schimmelend gras mee de kuil in. Stel daarom ook de schudder en hark niet te diep in. Te diep maaien geeft verder een forse hergroeivertraging, omdat het groeipunt van gras wat mee omhoog groeit.
Doorzaaien of vernieuwen?
Zoals bekend kunt u met doorzaaien in het voorjaar de kwaliteit van uw grasland op peil houden. Doorzaaien in een vrij dichte zode met lang gras heeft weinig zin. Beoordeel nu uw percelen op het aandeel goede grassen en dichtheid van de zode.
Bij een hoog aandeel slechte grassen/ onkruiden en een dichte zode, is vernieuwing de beste optie. Door een meeropbrengst van ruim 3.300 kg drogestof, 3.600 kVEM en 258 kDVE per hectare verdient u graslandvernieuwing al na 2 jaar terug. Als de zode vrij open / hol is, dan is doorzaaien het devies. Doorzaaien met een agressief vestigend doorzaaimengsel is belangrijk voor een goed resultaat.
Meer informatie over gras? Vraag uw ruwvoerspecialist vrijblijvend om meer informatie >>
Tekst: LG