Melkziekte en calciumbolus
Yvette heeft voor Bovikalc gekozen omdat deze het meeste calcium bevat van de bolussen die op de markt beschikbaar zijn. “Daarnaast is het calcium in de Bovikalc voor het merendeel gebonden aan chloor wat zorgt voor een snelle opnamet en een aanvullende stimulatie van het bot om calcium vrij te maken. Overigens zijn ook mijn collega’s overtuigd van het gebruik van bolussen. Dus op onze praktijk draagt iedereen dezelfde boodschap en behandelstrategie uit.” Een liggende koe met melkziekte behandelt Yvette met een calciuminfuus in het bloed. Kort hierna dient ze een bolus toe. “Een deel van het calcium uit de bolus komt snel beschikbaar, en een deel komt langzamer vrij en vangt een eventuele dip in de calciumconcentratie na het infuus op”, legt ze uit. “Als de koe daarop goed reageert, geven we ongeveer 12 uur na deze behandeling nog een Bovikalc bolus.
Bij twijfel, Bovikalc
Nog belangijker vindt Yvette het behandelen van dieren met subklinische melkziekte. “Dit zijn koeien met een bloed-calciumconcentratie onder de normaalwaarde, maar zonder duidelijke symptomen. Hieraan moet worden gedacht bij dieren waar het afkalven niet op gang komt en die rondom het afkalven slecht vreten. Ze kunnen soms duidelijk zichtbare symptomen hebben, zoals koude oren of spiertrillingen. Vaak zijn dit koeien met een te royale conditie, die eerder melkziekte hebben gehad, kreupel zijn geweest in de droogstand of een hoge melkproduktie hadden in de vorige lactatie.” Yvette adviseert deze risicodieren preventief te behandelen met een Bovikalc bolus en na 12 uur een herhalingsbehandeling te geven. De volgende twee dagen krijgen de dieren 1x per dag een bolus. “Als een koe het afkalfhok ingaat en er is twijfel, zet dan Bovikalc in!” is een vaak herhaalde kreet van haar.
Positieve invloed op de weerstand
De veehouders van Yvette’s praktijk zijn enthousiast over Bovikalc. Vooral de eenvoudige toediening met de bijgeleverde schieter zorgt ervoor dat zij de bolus vaker inzetten. “Het valt hen daarbij op dat de koeien na de behandeling snel fit worden en de voeropname op peil blijft.” Dit is een van de belangrijkste argumenten van Yvette om het preventieve gebruik van Bovikalc te stimuleren. “De weerstand van de koe wordt namelijk sterk beïnvloedt door de voeropname. Door deze opname rondom het afkalven op peil te houden, voorkom je ziekten als uier- en baarmoederontsteking. Deze aandoeningen veroorzaken een economische schade, een aantasting van het dierenwelzijn en een verhoging van de dierdagdoseringen, maar bovenal is het verzorgen van individuele zieke dieren erg arbeidsintensief. Dit heeft mijn veehouders er nooit van weerhouden te handelen, maar door het groter worden van de koppels wordt dit wel als hinderlijk ervaren.”
Kortom Yvette verlaat de praktijk niet meer zonder voldoende Bovikalc in haar auto!