
Gemiddeld 1.046 VEM

Kijkend naar de ingekuilde rassen, is de focus van LG op kwaliteit onmiskenbaar: de complete top-10 bestaat uit LG kuilen. Van de 50 beste kuilen, met gemiddeld 1.033 VEM, 389 zetmeel en 58,2% NDF verteerbaarheid, zijn er 42 van een LG ras. U kunt nog tot 2 maart meedoen op www.lg31mais.nl
De voederwaardewedstrijd is door veredelingsbedrijf Limagrain opgezet om de bewustwording rond het belang van kwaliteit (o.a. VEM) onder maistelers te verhogen. De totale VEM die u van uw hectares haalt, bepaalt namelijk het werkelijke rendement van uw ruwvoerteelt. Elke VEM die u zelf teelt, hoeft u niet aan te kopen en drukt dus uw voerkosten.
VEM uit zetmeel en celwandverteerbaarheid
Als het om snijmais gaat, komt de VEM uit de kolf (zetmeel) en uit de restplant (celwanden). Het zetmeel levert 45% van de VEM, de rest komt dus uit de restplant. De hoeveelheid VEM die de restplant levert, wordt bepaald door de celwandverteerbaarheid (% NDF verteerbaarheid). Hoe hoger dit percentage, des te meer energie kan de koe uit de celwanden halen.
Echte snijmaisrassen zijn, in tegenstelling tot korrelmaistypes, niet alleen veredeld op een hoge zetmeelopbrengst, maar óók op een hoge celwandverteerbaarheid. De meeropbrengst in VEM die dit oplevert, zien we duidelijk terug in de praktijk op de 350 ingezonden kuilanalyses.
Energie uit de restplant
De kuilanalyses uit de praktijk tonen duidelijk de grote meerwaarde in VEM van een goede celwandverteerbaarheid aan. Doordat elke hap snijmais voor een groot gedeelte uit restplant bestaat, maakt het enorm veel uit hoeveel energie de koe hieruit kan halen. Minder goed verteerbare korrelmaistypes leveren dan ook, ondanks het hoge zetmeelgehalte, fors minder VEM per kg.
Veilige energie
De energie uit celwanden is bovendien veel veiliger dan zetmeel. Zetmeel is nagenoeg volledig verteerbaar en wordt daardoor snel afgebroken, grotendeels in de pens. Begin lactatie is de kans op pensverzuring erg groot. Vooral later in lactatie geeft teveel zetmeel daarom een hoge kans op vervetting. De energie uit celwanden komt langzaam vrij. Een hoge celwandverteerbaarheid geeft dus geen snelle mais, maar veilige mais met veel VEM!
Tekst: LG