
Wanneer gras bemesten?

Tips voor optimale bemesting
Met de volgende tips haalt u maximaal rendement uit uw waardevolle mest:
1. Neem een mestmonster
Meten is weten. Een gerichte bemesting is meer dan alleen mest uitrijden. Kijk naar de juiste aanvulling op stikstof, fosfaat (zonder derogatie) en ook zeker kali.
2. Draagkracht is bepalend
Is de witte wortel in het gras geconstateerd dan wordt de draagkracht van de grond bepalend voor de start van het bemesten. Geduld is een schone zaak. Structuurschade veroorzaken achtervolgt u het gehele seizoen.
3. Verdun mest met water
Bij langer gras is het lastig om drijfmest netjes te injecteren. Door mest te verdunnen met water is het eenvoudiger om de mest tussen het gras te krijgen (en niet erop te leggen). Tevens valt de mest sneller uiteen na een regenbui en blijft het gras smakelijk. Let wel op de totale mestgift per ha. De hoeveelheid nutriënten (NPK) wordt flink verdund met water.
4. Weide- of maaipercelen?
Maak voor dat u gaat bemesten onderscheid tussen weide- en maaipercelen. Hanteer voor weidepercelen een mestgift die 10-15 m³ lager ligt dan voor het maaien. Nog beter is om geen drijfmest te geven voor het inscharen van de koeien, zeker niet als het gras langer de winter uit komt. Snel inscharen en vlot omweiden is de beste strategie om goede start te maken met uw beweidingssysteem.
5. De kunst van het verdelen
Drijfmest is een belangrijke bron voor een goede grasopbrengst en –kwaliteit. Het is echter de kunst om de hoeveelheid drijfmest die jaarlijks beschikbaar is goed te verdelen over het groeiseizoen heen. Verschiet niet al uw kruid in de 1ste en 2de snede. Ook een 3de of 4de snede kunnen van prima melkvee-kwaliteit zijn. Doordat drijfmest een lange nalevering geeft van stikstof blijft gras verder in het groeiseizoen ook smakelijk.
Neem voor meer tips en advies vrijblijvend contact op met uw LG ruwvoerspecialist >>
Tekst: LG