Van 8 naar 8,5 ton melk door advies melkwinningsspecialist
Het benutten van de ‘verborgen melkcapaciteit’
De melkcapaciteit van een melkrobot wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de melkproductie per koe, het aantal melkingen per dag; de boxtijd, de melktijd en de melksnelheid. Aan de hand van verschillende analyses en daaropvolgend advies, kan het resultaat van de melkrobot vaak flink geoptimaliseerd worden! Hoe efficiënter het melkproces verloopt, hoe meer melk de veehouder per dag uit de robot kan halen. De melkwinningsspecialisten van Lely voeren diverse analyses uit, zoals een natte en droge meting , speenconditiescore en een analyse van de data uit T4C (het management programma van de Lely Melkrobot). Aan de hand van deze resultaten krijgt de veehouder een advies voor de instellingen van de robot, het management van de veestapel met T4C en de toepassing van de gebruiksproducten en tepelvoeringen.
De capaciteit van de robot van veehouder Piet Bosscha steeg van 8 naar 8,5 ton melk/jaar
Bij veehouder Piet Bosscha in Bant Flevoland is de melkcapaciteit analyse uitgevoerd. Piet Bosscha: “Ons doel was om met 1 melkrobot 8 ton te gaan melken. Het advies was om te wisselen van type tepelvoeringen en de vacuüm- en pulsatie-instellingen aan te passen. Door de analyse en het advies is de melkcapaciteit flink omhoog gegaan. Ik kan nu 8,5 ton melk uit 1 robot halen!” Piet Bosscha: “bij mijn koeien ging de speenconditie achteruit door het gebruik van vierkante tepelvoeringen. Bij de analyse en het advies was de speenconditie een belangrijk controlepunt. Twee maanden na de toepassing van het advies is nogmaals een analyse gedaan en zijn de speenconditie gescoord. Het resultaat is een stijging in de melksnelheid met 0,2 kg per minuut met een lager vacuüm, een verbetering van de speenconditie en uiteindelijk een hogere melkopbrengst.”
Met een goede uiergezondheid naar de optimale melkcapaciteit
Bij Piet Bosscha werd met de tepelvoeringen van Lely de melkcapaciteit verhoogt zonder toe te geven op speenconditie. Bosscha: “De capaciteit met de ronde Lely tepelvoeringen geeft echt veel beter resultaat.” Sneller en efficiënter melken heeft volgens Piet Bosscha geen nadelig effect op de gezondheid van de koe. “Met de melkrobot worden onze koeien gemiddeld 3 keer per dag gemolken wat bij een productie van gemiddeld bijna 40 kg melk per koe per dag, beter is voor de uiergezondheid. Daarnaast worden bij de Lely melkrobot alle vier kwartieren onafhankelijk afgenomen, ze nemen af wanneer het kwartier leeg is, de andere kwartieren worden gewoon doorgemolken. Dit is beter voor de speenconditie! Op deze manier kan ik efficiënt melken. De T4C data uit de robot is voor mij heel handig om mijn management te sturen en daarmee betere resultaten te halen. De capaciteit per minuut is nu al heel erg hoog, en het kan nog steeds een stukje beter. Dit betekent ook veel liters melk per koe; wij zitten gemiddeld bijna op 40 liter per koe per dag. We hebben 65 melkkoeien, inclusief droge koeien, en we willen naar de 70 melkkoeien. Er is nog vrije tijd genoeg op de robot om dit te kunnen realiseren.