Bedrijfsuitbreiding rendeert beter met gedegen transitieplan
Voor een goede melkproductie, is een soepele opstart essentieel. Angelique: “Elke veehouder krijgt wel eens te maken met koeien die slecht opstarten. Dat uit zich in koeien met mastitis of baarmoederontsteking, maar ook met sluimerende klachten als slepende melkziekte. Deze subklinische aandoening heeft geen duidelijke symptomen, maar heeft wel zijn invloed op de gezondheid van de koe en op de productie. Koeien met slepende melkziekte geven gemiddeld per lactatie zo’n 300 tot 500 liter minder melk. Met een groter koppel, worden dergelijke verliezen sneller zichtbaar. Voordeel is dat verschillen ook sneller opvallen, en je dus op tijd kunt bijsturen.”
Transitiemangement begint al 6 weken voor afkalven
Opstartproblemen kun je op het moment zelf aanpakken, maar je kunt ze beter voorkomen. Dit vraagt om de nodige aanpassingen in het management, waarmee je op tijd moet beginnen. Angelique: “De transitieperiode begint bij de droogstand, zo’n 6 weken voor afkalven en eindigt 3 weken daarna. Deze 90 vitale dagen, ook wel de Vital 90 Days genoemd, zijn essentieel voor het succes van de volgende lactatie.” Om dit succes te garanderen, is aangepast management nodig, beginnend bij het droogstandsrantsoen. “Voor een goede opstart is een conditiescore rond de 3.0 tot 3,5 heel belangrijk. Om dit te realiseren, mogen koeien tijdens de droogstand niet vermageren, maar ook zeker niet te vet zijn. Daarom is een afgepast rantsoen noodzakelijk”, stelt Angelique.
Naast rantsoen, is ook comfort een aandachtspunt. “Door het groeiende kalf, wordt het voor koeien steeds moeilijker om op te staan. Dat ze voldoende kunnen liggen, is belangrijk voor de doorbloeding en het reduceren van stress. Voldoende en grote ligboxen, zijn daarom van groot belang. De minimale breedte is 1,20 meter.” Bij het aanpassen van de stal op een groter koppel, moet met bovenstaande zaken rekening worden gehouden. “Denk goed na over welke diergroepen je bij elkaar wilt plaatsen. Met een groter koppel, kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om een vroege- en een late droogstandsgroep te maken. Zo kun je het management nog beter toespitsen op de behoeftes van deze groepen”, suggereert Angelique.
Laat hoogrisicodieren geen probleemkoeien worden
Wie zijn koppel uitbreidt, moet er ook bij stil staan dat het lastiger wordt om zicht te houden op individuele dieren. Angelique: “Bepaalde dieren verdienen tijdens de transitiefase extra aandacht. Dat zijn dieren die te vet de droogstand ingaan, of gedurende de droogstand vermageren. Doordat ze bij de opstart niet de juiste conditie hebben, ligt slepende melkziekte op de loer. Dat geldt ook voor koeien met een hogere pariteit, voor koeien die bij een eerdere lactatie al slecht opstartten, voor oudere vaarzen of voor dieren met een moeilijke kalving, zoals een tweelingdracht. Als veehouders deze dieren op tijd opmerken, kunnen ze een slechte opstart voorkomen door drie tot vier twee weken voor afkalven een Kexxtone bolus toe te dienen. Die helpt de pensbacterieën om bij de opstart voldoende energie vrij te maken uit het voer”.
Monitoring essentieel voor goed rendement
Goed management heeft tijd nodig. Dat betekent dat je het effect van bepaalde maatregelen moet meten, zodat je steeds opnieuw kunt bijsturen. Daarvoor moet je wel zicht hebben op resultaten, stelt Angelique: “Bij een groter koppel, zie je het snel als de zaak uit de bocht vliegt. Als het management niet optimaal is voor bepaalde diergroepen, springen ze er door de grotere aantallen sneller uit. Als je dan bijstuurt, bijvoorbeeld via het voermanagement, kun je snel zien of dit het gewenste effect heeft.” Het startpunt van monitoring is het bijhouden van gegevens. Dat kan bijvoorbeeld met de Keto-Track app. In deze app registreert u gezondheidsgegevens zoals de conditiescores, de ketose-monitoringsgegevens van verse koeien en hoe vaak transitieziekten voorkomen. Vervolgens kunt u deze gegevens online delen met uw dierenarts zodat u samen verbeterpunten kunt formuleren. “Monitoring en management wordt zo een samenspel dat leidt tot een gezond koppel en een beter rendement”, stelt Angelique.