Investeer fiscaalvriendelijk in een nieuwe stal met de MDV
Als uw stal aan de eisen van de MDV voldoet, kunt u extra investeringsaftrek ontvangen en kunt u de investering gedeeltelijk variabel afschrijven. Voor bedrijven die een melkveestal (ver)bouwen die aan de MDV-eisen voldoet én weidegang toepassen, is onder bepaalde voorwaarden voor 2016 het fiscale voordeel zelfs verhoogd: van 27% Milieu Investerings Aftrek (MIA) naar 36%. Daarnaast is er in de MDV voor 2016 nóg een belangrijke wijziging: de NH3-emissie uit het Besluit huisvesting voor 2018 wordt aangehouden. Concreet betekent dit dat bedrijven die in 2016 investeren in een MDV-stal, moeten voldoen aan de NH3-emissienormen van het Besluit huisvesting van 2018.
Voor welke stalsystemen?
Voor melkveebedrijven geldt dat alleen onderstaande vier stalsystemen een emissie hebben gelijk aan of kleiner dan 8,6kg NH3/dier/jaar en daarmee aan de eisen van de MDV-2016 voldoen.
- A 1.9 ligboxenstal met roostervloer voorzien van een bolle rubber toplaag en afdichtflappen in de roosterspleten met mestschuif
- A 1.13 ligboxenstal met roostervloer voorzien van cassettes in de roosterspleten en mestschuif
- A 1.17 mechanisch geventileerde stal met een chemisch luchtwassysteem
- A 1.28 ligboxenstal met roostervloer, voorzien van rubber matten en composiet nokken met een hellend profiel, kunststofcassettes met kleppen in de roosterspleten en met mestschuif
De grupstal heeft ook een emissie kleiner dan 8,6kg NH3. Dat geeft de indruk dat deze ook zou voldoen aan de eisen voor de MDV. Toepassing van dit systeem is echter niet toegestaan vanuit het Besluit huisvesting en daardoor ook niet voor de MDV-2016.
Vraag het Alfa!
Benieuwd hoe de nieuwe MDV-regeling voor uw bedrijf uitpakt? Neem dan gerust contact met Alfa op!
Lees hier de gepubliceerde informatie van het RVO:
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Dirk Slagman