Let op deze punten als u in 2016 grond tijdelijk gebruikt
Wijzigingen per 1 januari 2016
Vanaf 1 januari 2016 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd die het indienen en laten goedkeuren van pachtovereenkomsten eenvoudiger moeten maken. In het verleden moest een pachtovereenkomst worden in gestuurd naar een van de regionale pachtkamers in Deventer. Dit is nu één adres: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ter attentie van grondkamers, Postbus 40111, 8004 DC Zwolle.
Het contract kunt u vanaf heden in enkelvoud insturen. In het verleden moest dat minimaal in drievoud. De pachter en verpachter moeten wel hun KvK -nummer vermelden op de overeenkomst. Heeft de pachter of verpachter geen bedrijf meer? Dan kan worden volstaan met het BSN-nummer. De goedgekeurde overeenkomsten worden niet meer per post toegezonden, maar worden digitaal opgeslagen, onder mijn dossier bij mijn rvo.nl. Via uw inlogcodes (E-herkenning) kunt u dan de overeenkomsten bekijken. Beide partijen moeten wel inlogmogelijkheden hebben bij de RVO om deze gegevens te kunnen inzien. Particulieren moeten zich dus aanmelden bij de RVO.
Digitaal indienen pachtovereenkomsten
U kunt een pachtovereenkomst digitaal indienen bij de RVO. Zowel de pachter als de verpachter moeten kunnen inloggen bij de RVO, omdat de documenten ter controle en ondertekening via de RVO naar de partijen worden verzonden. Het wordt dan een heel algemene pachtovereenkomst waarin niets vermeld staat over eventuele betalingsrechten of andere opkomende rechten
Afspraken rond betalingsrechten
Wanneer betalingsrechten overgaan met de pacht adviseren wij u dit op te nemen in de overeenkomst. Ook als er geen rechten overgaan is het goed om dit vast te leggen. Vooraf duidelijkheid geven is beter dan achteraf discussie krijgen. Wanneer betalingsrechten met de pacht overgaan is het vastleggen in deze overeenkomst nog niet voldoende. U zult de rechten ook via een melding (tijdelijke) overdracht bij de RVO op de grondgebruiker moeten laten registeren.
Aanpassing pachtprijzen
De pachtnormen worden per 1 juli jaarlijks aangepast. De aanpassingen zijn per gebied verschillend. Nederland is voor de pachtprijzen ingedeeld in 14 landbouwgebieden (zie hieronder).
Reguliere pachtovereenkomsten
Voor nieuwe reguliere pachtcontracten geldt de maximale pachtprijs per gebied. Voor bestaande reguliere pachtcontracten voor 2007 geldt het veranderpercentage. Bij oude en nieuwe contracten geldt een maximale pachtprijs van 2% van de vrije waarde van de te verpachten grond. De regionorm en het veranderpercentage verschillen per gebied. De pachtprijs mag met het veranderpercentage worden verhoogd (of verlaagd).
Hoofdregel is dat de maximale pachtprijs maximaal 110% van de regionorm bedraagt. De pachtprijs mag van rechtswege worden aangepast. Dit houdt in dat een verpachter dit vanuit de wet mag doorvoeren, mits hij onder de maximale pachtprijs blijft. De pachtprijsaanpassing mag worden doorgevoerd bij de ingangsdatum van het contract. Wanneer u per 1 januari het contract bent aangegaan en de pachtprijs wijzigt op 1 juli, mag de verhoging of verlaging vanaf 1 januari van het daaropvolgende jaar worden doorgevoerd en dus niet per 1 juli.
Hoogst toelaatbare pachtprijzen per ha per jaar en veranderpercentage voor reguliere pachtovereenkomsten per 1 juli 2015:
Geliberaliseerde pachtovereenkomsten
Bij verpachtingen van los land via een geliberaliseerde pachtovereenkomst is de pachtprijs vrij. U bent dus vrij om te bepalen hoe hoog deze prijs per hectare wordt. Er is één beperking: de overeenkomst mag niet langer duren dan zes jaar. Wilt u een overeenkomst van geliberaliseerde pacht die langer duurt? Dan bent u gebonden aan de maximale pachtprijzen per regio. In de praktijk zien we dat veel overeenkomsten voor één jaar worden afgesloten Wij adviseren u een overeenkomst aan te gaan voor een periode van langer dan een jaar. U krijgt dan duidelijkheid over de bedrijfsomvang voor de komende periode en u kunt uw bedrijfsstrategie daarop afstemmen.
Pachtovereenkomst: resultaat van de afspraken
Het opstellen van de overeenkomst is het resultaat van de gemaakte afwegingen en afspraken. Iedere pachtsituatie is weer anders. Er zijn verschillende pachtvormen met verschillende contracten en prijzen. Alfa kan u hierover goed informeren.
Het digitaal indienen bij de RVO lijkt eenvoudig en goedkoop, maar gaat voorbij aan andere belangrijke zaken zoals het recht op betalingsrechten en andere vormvrije afspraken tussen partijen. Alfa adviseert u daarom om de pachtovereenkomst op schrift te stellen. We helpen u graag bij het opstellen van een goede overeenkomst.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Kees van Drimmelen