
De 4 oorzaken van pensverzuring

1. Structuurleverend vermogen
Structuur van het voederproduct geeft herkauwactiviteit en daarmee speekselproductie. Meer speeksel betekent een hoger bufferend vermogen dankzij natriumcarbonaat in het speeksel.
2. Hoeveelheid zetmeel
Zetmeel is een uitstekende energiebron voor melkvee, maar: overdaad schaadt! Zetmeel is nagenoeg 100% verteerbaar en komt ook vrij op pensniveau. In maisrijke rantsoenen geeft een hoog zetmeelgehalte in de maiskuil dus een zeer grote kans op (subklinische) pensverzuring.
3. Aanwezigheid van zuur in de kuil
In graskuilen kan de hoeveelheid aanwezig melkzuur flink oplopen, waardoor de kans op subklinische pensverzuring toeneemt.
4. Bewaring
Als snijmais langer ingekuild zit, neemt de bestendigheid van het zetmeel steeds verder af. Er komt dan nog meer zetmeel vrij op pensniveau, waardoor de kans op pensverzuring stijgt.
Meer weten over mais voor gezonde koeien en een hoge melkproductie?
Bekijk hier het LG rassenassortiment
Lees meer over de nieuwe 31-generatie of
neem vrijblijvend contact op met uw LG ruwvoerspecialist
Tekst: LG