
1% meer verteerbaarheid = +15 VEM

Veel kVEM van uw land betekent veel melk uit uw ruwvoer, minder voeraankopen en daarmee een lagere kostprijs. VEM is het totaal van de verteerbare bestanddelen van de gehakselde maisplant, dus de kolf en restplant. Selecteer bij uw rassenkeuze dus op zetmeel én op de verteerbaarheid van de restplant (NDF verteerbaarheid). Deze is van grote invloed op de VEM: elke 1% hogere NDF-verteerbaarheid = 15 VEM extra! (bron: Schothorst Feed Research)
Meer melk
Uw winst van een beter verteerbare restplant (celwandverteerbaarheid) loopt hard op: elke hap snijmais bestaat voor 65% uit restplant. Een goede celwandverteerbaarheid zorgt voor meer energie op pensniveau, en daarmee meer melk uit elke hap voer.
De energie uit celwanden is bovendien veilige energie: deze komt geleidelijk vrij en geeft daardoor geen verhoogde kans op pensverzuring.
Rekenvoorbeeld:
- Standaard snijmais met 51% NDF-verteerbaarheid heeft 950 VEM
- LG snijmais met 56% NDF-verteerbaarheid heeft 1.025 VEM
- 5% meer NDF-verteerbaarheid = 5 x 15 = 75 VEM extra!
Meer weten over een perfecte maïsteelt in 2016? Bekijk hier het LG rassenassortiment, lees meer over de nieuwe 31-generatie of neem vrijblijvend contact op met uw LG ruwvoerspecialist.
Tekst: LG