Ton van den Broek rekent op 11.000 liter/koe/jaar
Van den Broek begon in januari met een koppel van 140 stuks jongvee, waaronder 60 Tsjechische Holsteiners. Grote koeien met veel potentie. In de stal in Nistelrode staan nu 86 melkkoeien en 75 stuks jongvee. Ton heeft de ambitie om volgend jaar door te groeien naar 110 melkkoeien met zo min mogelijk jongvee. Zo kan hij onder het fosfaatplafond blijven. Ton: “We melken nu 100% vaarzen met een rollend jaargemiddelde van 10.516 kilo melk met een vetgehalte van 4.11 en eiwit 3.41. Het gemiddelde celgetal ligt op 58.000. Dat ze nu al zo goed presteren, belooft veel voor de volgende lactatie. Ik denk dat ze de 11.000 liter zeker gaan halen.”
In januari moeten er 21 koeien kalven. Binnenkort worden de eerste koeien dus drooggezet. Volgens dierenarts Willy Buijsse is deze periode, vanaf droogzetten tot aan het begin van de lactatie, bepalend voor het succes van de volgende lactatie. Buijsse: “Tijdens de transitiefase maakt de koe door de groei van het kalf en de opstart van de lactatie verschillende lichamelijke veranderingen door. Hierdoor komt de weerstand onder druk te staan en komen koeien in een negatieve energiebalans terecht. Een zeer kwetsbare periode dus, die kan uitmonden in verschillende transitieziektes als hier niet zorgvuldig mee wordt omgegaan.”
Buijsse geeft Ton een aantal tips mee voor een probleemloze opstart:
Tip 1: Bereid de droogstand goed voor
“Het begint bij een goede voorbereiding op de droogstand. Als de koeien bij droogzetten nog te veel geven, is het risico op infecties groter. Vanaf 6 dagen voor droogzetten raad ik aan de koeien nog slechts een keer per dag te melken. Daarbij zou ik ook het voer aanpassen en bijvoorbeeld het rantsoen van de far-off koeien voeren. Als de koeien dan droog gaan, is het belangrijk om de tepels af te dichten. Met zo’n teat sealer voorkom je dat bacteriën via die weg de uier binnen dringen.”
Tip 2: Zorg voor een afgestemd droogstandrantsoen
Bij de droge koeien gaat het om een laag eiwitgehalte en veel structuur, zodat de pens aan de gang blijft. De voeropname moet wel goed zijn, zodat de conditie op peil blijft. Zorg daarom dagelijks voor een vers en smakelijk rantsoen. Let ook altijd op het restvoer. Als er weinig blijft liggen moet je meer geven en als er juist veel blijft liggen, is het niet smakelijk genoeg. Tenslotte moet je bij kuilgras ook altijd letten op de kwaliteit. Tijdens de transitieperiode is zowel veel Kalium als broei is uit den boze.”
Tip 3: Ondersteun hoogrisicodieren
“Een optimale conditie is belangrijk voor melkvee om de transitiefase goed door te komen. Ideaal is een conditiescore tussen de 3 en de 4. Koeien die hierboven of hieronder zitten, dus schrale of te ruime koeien, maken een diepere en langdurigere negatieve energiebalans door. Met meer opstartproblemen en lagere vruchtbaarheid tot gevolg. De koeien van Ton zijn nog niet in een royale conditie. Om slepende melkziekte ook te voorkomen bij de dieren die aan de magere kant zijn, raad ik een Kexxtone bolus aan, 3 à 4 weken voor afkalven. Die helpt de pensbacteriën van de koe om voldoende energie vrij te maken uit het voer voor de opstart van de lactatie. Ook dieren die eerder moeilijk opstartten en dieren met een hogere pariteit hebben hier baat bij, maar daar is op het bedrijf van Ton nog geen sprake van. Ik raad hem aan de bolus ook in te zetten bij koeien met een tweelingdracht en bij oudere vaarzen.”
Tip 4: Verminder stress
“Stress rond afkalven kan de prestaties van de koeien tijdens de lactatie beïnvloeden. Ton heeft een mooi strohok voor de afkalvende koeien. Belangrijk is dat dat hok niet te ver van de andere koeien vandaan is, zodat ze er makkelijk heen kunnen als ze gaan afkalven en de rest van de koppel blijven zien. Dat zorgt voor aanzienlijk minder stress. Daarnaast is een aandachtspunt de grootte van de ligboxen. Ton heeft forse koeien, die dus meer ruimte nodig hebben. Een koe die zonder hinder kan gaan staan en liggen, heeft minder stress. Dat is dus een aandachtspunt voor de toekomst.”