Nederlandse melkveebedrijven vergeleken op melksysteem
Naast de informatie die Lely zelf verzamelt met de melkrobot, bestond bij het bedrijf de behoefte om meer inzicht te krijgen in de prestaties van Lely klanten ten opzichte van hun collega’s, om de eigen data beter te kunnen duiden.
Volgens Mathijs van Pelt, Senior Researcher Fokwaarden bij CRV realiseren melkveehouders met een Lely Astronaut gemiddeld 4% meer melk per jaar in vergelijking met overige merken melkrobots en zelfs 10% meer in vergelijking met melkstallen. Ook het totaal aantal kilo vet en eiwit is gemiddeld 4% hoger dan melkveehouders met een ander merk melkrobot en gemiddeld 9% hoger dan melkveehouders met melkstallen. “Kijken we naar de levensproductie bij afvoer dan zien we dat koeien die door een Lely Astronaut melkrobot werden gemolken gemiddeld 8% meer melk gaven in vergelijking met overige merken melkrobots en gemiddeld 4% meer dan koeien in een melkstal. Ondanks een hogere productie is er nauwelijks verschil in de vruchtbaarheidsresultaten. Het celgetal van koeien die door een Lely Astronaut gemolken worden is wel lager.”
Resultaten melkproductie, vruchtbaarheid, levensproductie en uiergezondheid:
Volgens Norbert van Hemert, Directeur Lely Nederland laat het onderzoek goed zien dat de uitstekende resultaten van de Nederlandse melkveehouderij nog verder kunnen worden verbeterd. “Onze Farm Management Support medewerkers versterken het vakmanschap van onze klanten en dat blijkt te werken. Door te denken vanuit de koe en nauw samen te werken met melkveehouders draagt Lely bij aan betere resultaten. De CRV-cijfers spreken voor zich.”
Wilt u meer weten over deze en ander onderzoeksresultaten? Het complete onderzoek is gepubliceerd op www.lely.com/crvfeiten.