Belang transitiemanagement onderschat
Tim komt wekelijks bij dierenartsen en melkveehouders over de vloer om de aanpak van transitieproblemen te bespreken. Daarbij wordt het belang van de droogstandsperiode door veehouders nog wel eens onderschat volgens Tim. “Veehouders steken vaak veel tijd in hun verse koeien. Als zo’n dier een aandoening heeft, zijn ze er druk mee. Als ze hun droge koeien dezelfde aandacht gaven, zouden ze die problemen niet hebben.”
Transitiefase bepalend voor veel gezondheidsaspecten
Niet alleen bekende transitieziektes als mastitis, baarmoederontsteking, opgehouden nageboorte of slepende melkziekte hebben hun oorsprong in de transitiefase. “Ook structurele problemen met de vruchtbaarheid of zelfs klauwproblemen kunnen met goed transitiemangement worden voorkomen”, vertelt Tim. “ Als er een sprake is van een specifiek probleem, ga ik daarom samen met de dierenarts op bedrijfsbezoek. Dan kunnen we op het bedrijf al de verschillende managementgebieden langslopen. Huisvesting en voeding zijn altijd belangrijke aandachtspunten. Ook zien we dat de watervoorziening niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Het bepalen van de kwaliteit van het transitiemangement kan gemakkelijk aan de hand van de Healthy Start Checklist. Daarmee krijg je snel grip op de situatie en komt duidelijk naar voren waar de verbeterpunten liggen.”
Transitiemanagement geen standaard plan
Het aanpakken van het management is vaak geen eenvoudige opgave. Dat komt ook door alle veranderende factoren op een bedrijf. “Als je bijvoorbeeld een goed droogstandsrantsoen gaan samenstellen, doe je dat met het ruwvoer van dat moment. Maar een volgende snede kan weer van een heel andere kwaliteit zijn en andere voedingswaarden bevatten. Er is eigenlijk niet 1 manier te noemen waarop het moet. Dat is toch afhankelijk van de omstandigheden op het bedrijf en de specifieke problemen in het koppel. Het beste is om alle gegevens op tafel te leggen, met de dierenarts te bespreken wat nu precies de verbeterpunten zijn en dan samen de stal in te gaan.”
Management lost niet alles op
Ook als het management wordt aangepakt, blijven er dieren die moeilijk door de transitiefase komen. Als voorbeeld noemt Tim een bedrijf waar de veehouder bij de dierenarts had aangeklopt voor aanhoudende vruchtbaarheidsproblemen. “De koeien werden laat drachtig en daardoor vet. Dat los je met het beste management van de wereld niet één twee drie op. Die dieren komen dan vaak in een negatieve spiraal terecht doordat ze doordat ze vervet zijn slepende melkziekte krijgen, waardoor ze weer moeilijker drachtig worden. De Kexxtone bolus biedt in dat soort gevallen uitkomst. Die kan helpen de negatieve spiraal te doorbreken door de dieren een steuntje in de rug te geven.”
De bolus zorgt ervoor dat de koe makkelijker energie kan vrijmaken uit het voer, waardoor de negatieve energiebalans beperkt wordt. Het is voor risicodieren een aanvulling op goed transitiemanagement, om ook deze dieren goed door de transitiefase te loodsen en een goede start te laten maken. Het kan daarbij gaan om te vette dieren, maar ook bijvoorbeeld dieren die kreupel zijn en onvoldoende vreten of dieren met een tweelingdracht. Bij het droogzetten moet het risico op individuele basis worden ingeschat zodat probleemdieren gericht kunnen worden ondersteund.”
>>Lees meer over effectieve ondersteuning van hoogrisicodieren