Bent u al helemaal up-to-date met uw mestbeleid?
Nu het einde van het jaar nadert, is het goed als melkveehouder stil te staan bij de eindberekening van het mestbeleid. Anders gezegd: heeft u voldaan aan alle vereisten binnen het mestbeleid of moet u in het laatste kwartaal nog actie ondernemen? De meeste melkveehouders bepalen hun stikstof- en fosfaatproductie via de bedrijfsspecifieke excretie. Een inschatting van de gerealiseerde stikstof- en fosfaatproductie kan u helpen in de beoordeling of u heeft voldaan aan de vereisten binnen het mestbeleid. Rantsoenkenmerken (VEM, ruw eiwit, fosfor), dieraantallen en gerealiseerde melkproductie zijn van invloed op uw uiteindelijke bedrijfsspecifieke stikstof- en fosfaatproductie. Ruwvoeders uit 2014 met overwegend hogere fosforgehalten kunnen een hogere fosfaatproductie veroorzaken ten opzichte van voorgaand jaar.
Welke vereisten binnen de mestwetgeving moet u op dit moment beoordelen?
- Mestproductie (forfaitair of via de ingeschatte bedrijfsspecifieke excretie).
- Zijn uw mestproductie en eventuele aanvoer van dierlijke meststoffen in overeenstemming met uw mestplaatsingsruimte? Heeft u een overschot? Controleer of u voldoende heeft afgevoerd en of dit correct is geregistreerd via een VDM bij RVO.
- Hoeveel kilo fosfaat moet u verwerken (via feitelijke verwerking, vervangende verwerkingsovereenkomsten of regionale mestverwerkingsovereenkomsten)? Uw berekende fosfaatoverschot over 2015, uw mestverwerkingsregio en uw fosfaatreferentie bepalen de verwerkingsplicht voor 2015.
- De verplichting tot mestverwerking staat los van de gebruiksnormen-berekening. Voorraadmutaties van meststoffen tellen niet mee in de beoordeling van de hoeveelheid te verwerken mest! Laat u niet verrassen en stel een actuele prognose op. Regel waar nodig nog vervangende mestverwerkingsovereenkomsten voor 31 december 2015.
- Heeft u een fosfaatreferentie 2013 ontvangen? Dan wordt u vanuit de leveringsvoorwaarden bij de zuivelonderneming geacht via www.dekringloopwijzer.nl uw Kringloopwijzer in te vullen. Regel vooraf de benodigde machtigingen en datakoppelingen om het invullen te vereenvoudigen. Zie ook het artikel 'Meld u nu aan voor de centrale database KringloopWijzer'.
Waar moet u in 2016 rekening mee houden?
- Hoeveel kilo fosfaat moet u op basis van de prognose verwerken?
- Elke melkveehouderij dient vanaf 2016 binnen de leveringsvoorwaarden van de zuivelonderneming de Kringloopwijzer in te vullen op www.dekringloopwijzer.nl.
- Noodzakelijk hierbij is de bemonstering van uw aangelegde ruwvoedervoorraden vanaf het seizoen 2015. Informeer eventueel bij uw monsternemer.
- Bevatten uw aangelegde ruwvoedervoorraden ook aangekochte hoeveelheden? Vermeld de hoeveelheid bij uw monsternemer. Deze informatie is van belang bij het invullen van de Kringloopwijzer.
- Wat betekent de AMvB grondgebondenheid voor uw bedrijf? Verkleining van uw oppervlakte landbouwgrond in eigen gebruik, hogere dieraantallen ten opzichte van 2014 en uw bedrijfseigen fosfaatproductie bepalen of u de gewenste dieraantallen ook daadwerkelijk kunt houden!
- Kunt u op basis van uw bedrijfsspecifieke excretie of bouwplan voldoen aan de boer-boer-mestafvoer en de regionale verwerkingsovereenkomsten?
Maak samen met Alfa de juiste keuzes
Een actuele berekening van 2015 en een prognose van 2016 geven u duidelijkheid over de gevolgen van het mestbeleid binnen uw bedrijfsvoering. Waar nodig kunt u actie ondernemen. Alfa kan u hierbij van dienst zijn om samen met u de juiste keuzes te maken binnen de actuele regelgeving.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jan-Willem van Beek