7 tips die baarmoederontsteking helpen voorkomen
Baarmoederontsteking komt voor in twee verschillende vormen:
• Acute baarmoederontsteking
Treedt op in de eerste 14 dagen na afkalven op. De kenmerken zijn koorts en een afwijkende uitvloei.
• Chronische baarmoederontsteking of witvuiler
Afwijkende uitvloei uit schede of baarmoedermond dat zich voordoet vanaf 14 dagen na afkalven
Tips om baarmoederontsteking te voorkomen:
• Tip 1: Zorg voor een goede hygiëne bij afkalven.
Zorg bijvoorbeeld voor een schone afkalfemmer, met daarin alle benodigde spullen voor het afkalven: ontsmettingsmiddel, glijmiddel, handschoenen en schone touwtjes verzamelen.
• Tips 2: Begin niet te vroeg met calcium supplementen.
De baarmoeder is een spier die bij het afkalven flink moet samentrekken. Om deze spier goed te laten functioneren, is calcium nodig. Zorg daarom voor een goed calciummetabolisme bij de koe. Dit kunt u ondersteunen door in de droogstand niet te vroeg te beginnen met het bijvoeren van calcium. Door calcium bij te voeren, wordt het calciummetabolisme van de koe lui, waardoor de koe niet snel genoeg calcium uit de botten kan mobiliseren wanneer dit nodig is, zoals tijdens de kalving. Een paar dagen voor afkalven, kunt u beginnen met calcium bijvoeren.
• Tip 3: Zorg voor een afgestemd rantsoen
Vette koeien (conditiescore ≥3,5) of te magere koeien (conditiescore ≤2) hebben vaak te maken met een diepe negatieve energiebalans tijdens de transitiefase, waardoor de weerstand van de koe verder verslechtert. Zorg daarom voor een smakelijk, vers droogstandsrantsoen dat 24u beschikbaar is. Stem het rantsoen af op de behoeften aan energie en eiwit van de koe en zorg dat het voldoende structuur bevat. De pensvulling bij de droge koeien moet op een schaal van 1 tot 5 minstens 4 of meer bedragen. Dit duidt op een voldoende droge-stof opname. Controleer ook steeds dat je minstens 5% restvoer hebt voor een volgende voerbeurt.
• Tip 4: Zorg voor een goede mix van vitaminen en mineralen.
Mineralen en vitaminen spelen een rol in verschillende processen in het lichaam: vitamine E, selenium en calcium zijn belangrijk voor het afweersysteem en vitamine D en magnesium spelen juist weer een rol in de calciumhuishouding. Tips:
- Het rantsoen in de far-off periode mag niet te rijk zijn aan fosfor, kalium en calcium. Extra magnesium toevoegen is aan te raden zodat de mechanismen die ervoor zorgen dat calcium uit de botten beschikbaar wordt gemaakt, niet worden verstoord.
- Let extra op rantsoensamenstelling wanneer er veel kuilgras in het droogstandsrantsoen zit. Dit ruwvoer bevat vaak veel kalium door de bemesting met drijfmest. Te veel kalium verstoort de opname van calcium in de darm en de vrijstelling van calcium uit de botten, waardoor melkziekte in de hand wordt gewerkt.
• Tip 5: Ondersteun hoogrisicodieren voor ketose
De weerstandsdip wordt verergerd door een te sterke negatieve energiebalans: oudere vaarzen, koeien met een hoge pariteit of koeien die een slechte opstart hadden bij de vorige lactatie. Een preventieve behandeling met de Kexxtone bolus, die de pensbacteriën stimuleert om de juiste brandstof te leveren voor de aanmaak van energie, kan deze dieren ondersteunen en ketose voorkomen.
• Tip 6: Voorkom stress
Stress heeft een negatief effect op het immuunsysteem en kan baarmoederonsteking en andere transitieziektes in de hand werken. Meer koecomfort betekent een afname van stress. Voldoende ruimte aan het voerhek (75 cm/koe) en een goede toegang tot voldoende drinkbakken (10 cm waterlengte/koe en 2 of meer waterbakken) zorgen voor minder rangorde conflicten. Zorg voor voldoende ligboxen die goed zijn afgestemd op het formaat : 1,3 m breed en 1,8 m lang en met voldoende manoeuvreerruimte voor de kop: 75 cm
Beperk de verplaatsingen tussen groepen zoveel als mogelijk, en doe dit maximaal 1x per week om onrust en stress te beperken. Bij het afkalven is het belangrijk de koe in een rustige afkalfstal te plaatsen, liefst ruim op tijd en in een groep met de andere koeien die gaan afkalven.
• Tip 7: Ga uit van uw eigen situatie
Elke uitgangssituatie is anders en niet elk bedrijf heeft dezelfde mogelijkheden. Noteer nauwgezet alle ziektegevallen in de eerste 30 dagen na afkalven om een reëel beeld te krijgen van wat speelt op uw bedrijf.Vraag advies aan de dierenarts over welke bedrijfsspecifieke maatregelen bij uw droge koeiengenomen kunnen worden om transitieziekten te verminderen