Uitbreiding melkveestapel na 2013: dit jaar extra verwerken!
Hoe groot is het mestoverschot?
U berekent de hoeveelheid fosfaat die de dieren op uw bedrijf in een kalenderjaar produceren. Daarna bepaalt u hoeveel mest u op uw eigen landbouwgrond (en eventueel natuurterrein) mag uitrijden. In deze berekening neemt u mee:
- de fosfaattoestand van de grond (hoog, midden laag);
- de soort grond (weiland of bouwland).
De begin- en eindvoorraden mest tellen niet mee. Uit deze berekening volgt hoe groot het overschot is.
Situatie 2013
Voor de bepaling van de verwerkingsplicht voor verantwoorde groei van de melkveehouderij is het belangrijk te weten wat de fosfaatreferentie van 2013 is. Over deze referentie heeft u onlangs een brief ontvangen van de RVO, waarin deze hoeveelheid is vastgelegd. Heeft u deze nog niet ontvangen? Dan is het goed contact op te nemen met het RVO of ons kantoor om duidelijkheid te krijgen.
De verwerkingsplicht: drie mogelijkheden
1. U blijft onder de drempelwaarde van 100 kg fosfaat na bepaling van de verwerkingsplicht.
Voorbeeld
U heeft berekend dat u een overschot heeft van 800 kg en u bent ten opzichte van 2013 niet uitgebreid. Uw bedrijf ligt in de regio ‘overig’, waar 10% van het bedrijfsoverschot moet worden verwerkt. U moet daarom 80 kg laten verwerken. Deze hoeveelheid blijft onder de drempelwaarde. Conclusie: voor 2015 bent u vrijgesteld van de verwerkingsplicht.
2. U heeft een overschot boven de drempelwaarde en het bedrijf is ten opzichte 2013 niet uitgebreid. U bent dan verplicht een deel van de mest te laten verwerken. Het te verwerken percentage is afhankelijk van de regio. De percentages voor 2016 zijn op dit moment nog niet vastgesteld.
Regio 20152016Zuid50?Oost30?Overig10?
3. U heeft een overschot boven de drempelwaarde en het bedrijf is ten opzichte van 2013 uitgebreid. In dit geval moet u de uitbreiding voor het overgrote deel laten verwerken. Dit kunt u niet meer op de oude manier afvoeren. U moet dus iets extra regelen om aan uw verplichting te voldoen.
De verplichte hoeveelheid die moet worden verwerkt is 100%.
Voorbeeld
Een melkveebedrijf in de regio ‘overig’
Fosfaatproductie 2015 6500 kg
Fosfaatgebruiksruimte 5000 kg
Melkveefosfaatreferentie (2013): 800 kg
Verwerkingsplicht op basis van de regio 10% van 1500 kg = 150 kg
Verwerkingsplicht op basis van melkveefosfaat en uitbreiding
100% - 10% (regionorm) = 90% 90% x (6500-/-5000-/- 800) = 630
De totale hoeveelheid te verwerken fosfaat is 780 kg fosfaat
Grondgebondenheid
Aan de mestverwerkingsplicht worden vanaf 2016 extra eisen met betrekking tot de grondgebondenheid gesteld. Het is dan niet meer mogelijk in alle gevallen het melkveefosfaatoverschot te verantwoorden door mest voor 100% te verwerken. Wanneer de fosfaatproductie stijgt en/of de plaatsingsruimte afneemt ten opzichte van 2014, moet u volgend jaar extra grond verwerven om aan alle verplichten te voldoen. Is dit niet mogelijk, dan zou u in het ergste geval de veestapel moeten inkrimpen.
Tips van Alfa
Breng in beeld of en hoeveel mest u moet laten verwerken. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoogte van het overschot, de regio en de groei ten opzichte van 2013 (melkveefosfaatreferentie).De verplichting tot mestverwerking staat los van de gebruiksnormenberekening. Voorraadmutaties van meststoffen tellen niet mee in de beoordeling van de hoeveelheid te verwerken mest!Als u verwerkingsplicht heeft, zorg er dan voor dat u voor 31 december de mest heeft (laten) verwerken of dat u vervangende mestverwerkingsovereenkomsten heeft afgesloten.Maak samen met Alfa de juiste keuzes. Wij stellen een actuele berekening van uw situatie op, die u duidelijkheid geeft over de gevolgen van het mestbeleid. Waar nodig kunt u actie ondernemen. Samen met Alfa maakt u de juiste keuzes binnen deze complexe regelgeving.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Kees van Drimmelen