
KringloopWijzer, nu vast invullen

Veel vragen
Betekent dit weer een extra administratieve last? Hoeveel werk is dit? Welke KringloopWijzer moet ik gebruiken? Zijn de data en resultaten in de KringloopWijzer voldoende om aan de verplichting te voldoen? Kortom, hoe en wanneer speelt u in op de veranderende wereld?
Mineralenmanagement
De Centrale Database KringloopWijzer biedt u goede kansen om meer grip en inzicht op mineralen (fosfaat en stikstof) te krijgen. Hoe minder verliezen, hoe minder u hoeft aan te kopen en hoe lager de kosten. Denk aan minder fosfaataanvoer via voer of efficiënter inzetten van drijf- en kunstmest.
Met de KringloopWijzer toont u ook aan dat uw veestapel minder fosfaat produceert dan forfaitair is vastgesteld. Dit betekent lagere mestafvoer, of dat u meer koeien kunt melken op dezelfde hectares!
Om te voldoen aan aan de leveringsverplichtingen van de zuivel, moet u specifiek de ‘Centrale Database KringloopWijzer’ (www.dekringloopwijzer.nl) invullen. Om de administratieve last voor u zo laag mogelijk te houden en fouten te voorkomen, worden zoveel mogelijk gegevens automatisch ingelezen. Denk aan gemiddelde dieraantallen, hectares gras- en bouwland, voerleveringen en natuurlijk de melkproductie. U voert de controle uit en vult aan waar nodig is. Data uit bijvoorbeeld management- en mineralenprogramma’s en andere berekeningen, worden niet ingelezen.
Wettelijke verplichtingen
De KringloopWijzer voorziet echter niet in alle wettelijke verplichtingen. Zo kent het geen bemestingplan voor de derogatie. Wilt u meer dan dat? AgroVision biedt u AgroMineraal, het online mineralenprogramma. AgroMineraal sluit aan op de Centrale Database KringloopWijzer en biedt u direct uw bemestingsplan. Gegevens en resultaten worden automatisch overgenomen en het dat scheelt u veel tijd voor invoer en controle. U heeft minder kans op fouten.
Kortom, alle reden zo snel mogelijk de KringloopWijzer in te gaan richten voor uw bedrijf. Met de informatie uit de KringloopWijzer en uit AgroMineraal voldoet u aan alle verplichtingen en weet u wat de consequenties voor uw bedrijf zijn van huidige en straks ook de nieuwe wetgeving.
Ons advies is om de kringloopwijzer vast op te starten en in te richten, zodat u alle data beschikbaar heeft op het moment dat u met uw adviseur om tafel gaat voor 2016 (topdrukte in januari). Stel nu in KringloopWijzer alvast de machtingen in voor de melk, voer, mest en oppervlaktes, en eventueel AgroMineraal.