Stressvrij werken: goed voor veehouder, koe én rendement
Effect gestreste melkveehouder op koe
Een aantal onderzoeken met melkvee in het buitenland, met name in Australië, toont aan dat de houding en werkwijze van de veehouder bepalend zijn voor de mate waarin een koe angst ervaart bij het contact met de veehouder. De onderzoeken tonen ook de relatie aan tussen angst bij de koe en de invloed daarvan op stress, productie, groeipercentage, gezondheid en welzijn. Wie stress tot een minimum kan beperken kan tot 10% meer melk genereren en het aantal kreupele koeien met 42% terugbrengen.
Invloed stress op uier
Koeien die vaak of gedurende langere tijd stress ervaren, kunnen niet optimaal produceren. Stresshormonen zijn van invloed op de voederconversie. De melkproductie neemt af en doordat de koe de melk minder makkelijk laat schieten, blijft meer melk achter in het kwartier. Bovendien neemt de weerstand van de koe af waardoor de algehele gezondheid te lijden heeft onder stress. De kans op uierontsteking wordt daarmee aanzienlijk vergroot.
Stress brengt instinct naar boven
Alles wat de dagelijkse routine doorbreekt, kan stress veroorzaken: nieuwe koeien, een nieuwe omgeving of nieuwe verzorgers. Een koe die stress ervaart, is eerder geneigd om ongewenst gedrag te vertonen vanuit haar natuurlijke instincten. Voorbeelden zijn het weigeren om de melkstal of de ruimte van de melkrobot te betreden, het aftrappen van de melkstel of het niet laten schieten van de melk. Een gespannen koe kan leiden tot irritatie bij de veehouder, die op zijn beurt weer stress oproept bij de koe.
Omgeving
Behalve het gedrag van de verzorger of melker is ook de omgeving van belang voor het welbevinden van de koe. Borstels kunnen belangrijk bijdragen aan het afvoeren van stress, goed geplaatste hekken die leiden naar logisch geplaatste behandel- of melkruimten dragen bij aan de routine van de dieren.
Een melkveehouder die rustig, consequent en voorspelbaar met z’n koeien omgaat, kan een veel hoger rendement behalen. Het voorkomen van stress verhoogt het rendement door een hogere productie en minder transitieziekten, draagt bij aan het welzijn en de gezondheid van de koe, en niet op de laatste plaats: draagt bij aan uw werkplezier.