
Probleemloze opstart dankzij selectieve aanpak risicokoeien

Dolph de Haan heeft in maatschap met zijn ouders 160 melkkoeien en bijbehorend jongvee op 87 hectare grond. Het bedrijfsdoel van De Haan richt zich niet op meer koeien, maar op betere resultaten. Probleemkoeien preventief aanpakken draagt hier veel aan bij: “Probleemkoeien geven veel gedoe bij en na afkalven. Door deze koeien in de droogstand extra te ondersteunen los je veel op,” legt De Haan uit.
Rantsoen
Een jaar geleden veranderde De Haan zijn droogstandsrantsoen naar een combinatie van stro en brok. “Dat moesten de koeien leren vreten. Het nieuwe rantsoen gaf minder melkziekte en er bleven minder koeien aan de nageboorte staan.”
Conditie
De Haan vond het nog niet genoeg. “Ik had nog steeds koeien die na het afkalven niet goed opstartten of in de problemen kwamen omdat ze veel te ruim in conditie waren.” Tijdens de tweemaandelijkse bedrijfsbegeleiding van dierenarts Jaap Baerveldt kwam het thema ter sprake. Baerveldt: “Vette koeien in de droogstand kunnen problemen opleveren voor de gezondheid. Ook oudere koeien en koeien die de vorige periode na afkalven niet goed zijn opgestart lopen risico. Bij die risicodieren wilde Dolph problemen voorkomen. Daarom kozen we voor het selectief inzetten van een preventief middel.”

Meer melk, minder zorgen
Baerveldt adviseerde de inzet van de Kexxtone-bolus van Elanco. Het middel, dat toegediend wordt op 3 à 4 weken voor afkalven, beschermt koeien rond het afkalven en in de vroege lactatie tegen een negatieve energiebalans. De Haan: “Het middel leek mij erg geschikt om bij de risicokoeien toe te passen. Inmiddels gebruik ik het negen maanden en ik ben zeer tevreden. De koeien die voorheen zorgen opleverden, zijn sneller drachtig en kalven makkelijker af. Ze starten ook beter op en geven meer melk dan de lactatie ervoor.”
Investering terugverdienen
Ook Baerveldt is tevreden over de inzet van de bolus. Hij ziet dezelfde positieve resultaten bij de andere melkveebedrijven in zijn praktijk die Kexxtone gebruiken. De Haan voegt toe: “Bij koeien waar ik nog twijfelde om het in te zetten, ga ik het nu wel doen. Beter investeren en voorkomen dan achter de feiten aanlopen. Het middel verdient zijn geld zeer zeker terug.”
Neem voor meer informatie contact op met uw dierenarts.