Reductie witvuilers dankzij selectief gebruik bolus
Anne heeft samen met zijn vrouw 95 melkkoeien en bijbehorend jongvee in het Friese Sumar. Toen Anne met dierenarts Iris Kolkman in 2013 het bedrijfsgezondheidsplanoverliep, viel op dat het bedrijf relatief veel last had van baarmoederontsteking. Iris licht toe: “Het jaar ervoor waren er op dit bedrijf 15 witvuilers en 7 opgehouden nageboortes. Dat is gezien de omvang van de koppel vrij veel en aanleiding om het transitiemanagement onder de loep te nemen.”
Oorzaak ziekte opsporen
De veehouder en dierenarts vonden geen problemen met andere transitieziektes en ook het stalmanagement en de hygiëne was in orde. Iris voegt toe: “Het droogstandsrantsoen werd bekeken en gaf niet meteen de oorzaak van de problematiek. Wel was opgevallen dat Anne vrij veel dieren ruim in conditie had. Deze koeien lopen een extra risico op slepende melkziekte. Dan is de volgende stap kijken naar de weerstand van de koeien. Is daar wat mis? Een negatieve energiebalans versterkt de weerstandsdip rond het afkalven. Dus goed om kritisch te kijken of daar de oorzaak ligt.”
Preventieve maatregelen
De combinatie van relatief veel vette koeien en twijfels over de weerstand leidden tot de volgende stap: koeien aan het begin van de lactatie testen op subklinische ketose met de Keto-Test. “De melkstrips testten positief; er was dus sprake van slepende melkziekte”, verteltAnne. Iris raadde aan om bij hoogrisicodieren de Kexxtone-bolus van Elanco in te zetten zodat de koeien probleemloos de vitale 90 dagen rond afkalven door komen. Anne wilde dat wel proberen. “Eerst wilde ik het uitproberen op één koe. Kijken hoe het gaat. Deze was heel vet maar doorliep na toediening van Kexxtone probleemloos de afkalfperiode en startte weer goed op. Dat haalde mij wel over de streep om het vaker selectief in te gaan zetten bij de koeien die het echt nodig hebben.”
Resultaat en arbeidsplezier
Het bedrijfsgezondheidsplan aan het begin van 2015 liet een mooie vooruitgang zien. “Het aantal witvuilers is sinds de preventieve aanpak met 30% gedaald. Witvuilers krijg je nooit terug naar 0. Het is een vervelend probleem dat moeilijk te behandelen is en dus beter kan worden voorkomen. Zo’n dalende tendens is een mooi resultaat”, geeft Iris tevreden aan. Deze manier van preventie heeft voor Anne nog positief bijeffect: meer arbeidsplezier en gemak. “Koeien die niet fit zijn, geven meer zorgen. Individueel die koeien behandelen is kostbaar en het extra werk is onhandig in te plannen; het past gewoon niet in het systeem. Preventief te werk is onder aan de streep goedkoper dan behandelen en levert mij meer werkplezier op.”
Lees meer over het voorkomen van baarmoederontstekingen en witvuilers >