Daling kritieke melkopbrengstprijs noodzakelijk
Vanaf 2012 is de kritieke melkopbrengst gestegen van €32,77 naar €35,91 per 100 kg melk in 2014 (volgens het gemiddelde in Cijfers die Spreken Melkveehouderij). Deze stijging was te verantwoorden door de nog hogere opbrengstprijs. De huidige melkprijs vraagt een (tijdelijke) verlaging van de kritieke melkopbrengstprijs met circa 6 cent. Het is nu belangrijk de openstaande rekeningen te kunnen betalen en op termijn de kritieke melkopbrengstprijs in bedwang te houden. Nog steeds is de verwachting dat de lange-termijnmelkprijs 34,5 cent zal zijn. Daarom moet de kritieke melkopbrengstprijs op lange termijn rondom of onder de uitbetalingsprijs komen.
Tijdelijke verlaging kritieke melkopbrengst
Een periodieke verlaging van de kritieke melkopbrengstprijs is bij veel bedrijven mogelijk. Het is soms een kwestie van geluk, maar er is vooral lef nodig om een kostenpost uit te stellen. De volgende posten kunt u over het algemeen uitstellen:
- onderhoud gebouwen
- renovatie
- groot onderhoud machines en installaties
- vervangingsinvesteringen
Als dit niet voldoende is, kunt u nog deze maatregelen treffen:
- herfinancieren rekening-courantkrediet (dus omzetten in lening)
- aflossingsverplichtingen aanpassen
- mogelijke privéreserves gebruiken voor privégebruik in plaats van onttrekking uit het bedrijf
Structurele verlaging kostprijs mogelijk?
Een structurele verlaging van de kritieke melkopbrengstprijs voelt voor veel melkveehouders als het zoeken naar een speld in de hooiberg. De kostprijsopbouw wordt jaarlijks geanalyseerd en zoveel mogelijk geoptimaliseerd. Een verdere zoektocht naar een verlaging van de kostprijs moet goed worden onderbouwd door de cijfers.
Met de waarschijnlijke komst van melkveefosfaatrechten zullen veel plannen worden herzien. Dit geeft vermoedelijk zorgen voor een groep groeiende bedrijven, maar biedt ook nieuwe kansen. De jongvee-opfok van melkveebedrijven moet nogmaals scherp worden geanalyseerd. Door bijvoorbeeld het jongvee af te stoten, kan in de toekomst misschien de (gemiddeld) 6,7 stuks jongvee per 10 melkkoeien worden omgezet naar circa 25% extra melkkoeien. Dit biedt kansen voor zowel de melkveehouder als voor verdere professionalisering van de jongvee-opfoksector.
Ruwvoederwinning in eigen beheer of uitbesteden?
Momenteel twijfelen bedrijven aan ruwvoederwinning in eigen beheer of uitbesteden aan een loonwerker. Bij gebrek aan liquiditeit in combinatie met een verplichte vervanging van een machine, kan dit een moment zijn om deze werkzaamheden uit te laten voeren door een loonwerker. U kunt dan berekenen wat dit doet met de kritieke melkopbrengstprijs. Pakt dit negatief uit, dan kunt u in de toekomst de machine bij een betere liquiditeit alsnog inruilen en deze werkzaamheden wederom in eigen beheer uitvoeren.
Maak een plan
Maak voor uzelf duidelijk welke maatregelen u treft om (tijdelijk) de kritieke melkopbrengstprijs te verlagen. Overleg met uw financier welke keuzes u wilt maken. Mogelijk heeft u uw financier nodig om de financieringsverplichtingen aan te passen. Ligt de huidige kritieke melkopbrengstprijs structureel boven de begrotingsnorm van 34,5 cent per kg melk? Dan is het wenselijk een plan te maken hoe u de kritieke opbrengstprijs kunt verlagen door aanpassingen in de nabije toekomst. Laat u hierin goed informeren door uw adviseur van Alfa. Het (laten) maken van een liquiditeitsplan of een meerjarenbegroting ondersteunt u hierbij.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jeroen van den Hengel