
Hoe beïnvloed ik factoren die mijn voerefficiëntie bepalen -2-

Ruwvoerwinning
Ruwvoerkwaliteit is erg belangrijk, een goede kwaliteit geeft een betere voerefficiëntie. Maar de kuilen liggen al op het erf en op dat moment kunt u er niets meer aan doen. Het is dus van belang om aandacht te hebben voor de voederwinning. Het jaar erop loont dit zeker de moeite!
U heeft bijvoorbeeld direct invloed op de bemesting (naar behoefte bemesten en niet elk perceel gelijk), bepalen van het maaimoment en veldduur, wel/geen toevoegmiddelen in bepaalde situaties gebruiken, haksellengte, mengkuil? (zorgt voor constantere aanbod voerkwaliteit). U gaat met een mooie kuil het volgende jaar in.
Rantsoenoptimalisatie
Als de kuil er eenmaal ligt kan alleen bijgestuurd worden met de rantsoensamenstelling. Samen met uw voeradviseur komt u tot een uitgebalanceerd rantsoen. Door dagelijks de voerefficiëntie te berekenen, ziet u direct het effect van een rantsoenwijziging op de voerefficiëntie (in de voeropname en/of melkproductie). U kunt heel snel bepalen of de rantsoenaanpassing het gewenste resultaat heeft. Zorg dat in de rantsoenberekening de ruwvoeropname heel dichtbij de werkelijkheid ligt. Dit resulteert dan in een beter afgestemd krachtvoeradvies. Houd de voerwinst in de gaten om het kantelpunt te bepalen of de extra voerkosten gedekt worden door de extra melkproductie. Dit kan ook automatisch, bijvoorbeeld met VoerwinstMonitor van AgroVision, dan legt u eenvoudig en met slechts een paar minuten extra tijd, de dagelijkse voerbeurten (en dus de voeropname) vast en daarmee is automatisch de voerefficiëntie en voerwinst berekend.
Voermethodes
De derde voerfactor die direct invloed heeft op voerefficiëntie heeft te maken met de voermethode.
Het doel is een situatie creëren waarbij de koeien doorlopend, voldoende fris voer kunnen opnemen van een gelijkmatige samenstelling en kwaliteit. Denk aan restvoer, niet teveel en zeker niet te weinig. Maximaal 5% restvoer zorgt voor een constant aanbod van goede kwaliteit. Stem de juiste voerfrequentie hier ook op af. Met regelmaat voer aanschuiven, verhoogt in veel gevallen ook de voeropname en dan is minder krachtvoer nodig.
Hoe minder de koe-zelf in het rantsoen kan selecteren, hoe constanter de samenstelling van het opgenomen rantsoen en dus hoe efficiënter de koe dit kan om zetten in melk. Optimaliseer het voer en het mengproces zodat een maximale opname wordt bereikt.
In het volgende artikel komen de factoren Klimaat, stal en vreetplekken aan bod.
Tekst: Fokko de Vries