Hoge voederwaarde behouden in de lasagnekuil
Melkzuurbacteriën doen het werk
Na het inkuilen dek je de kuil zo snel mogelijk netjes af. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht meer bij het gras kan komen. Melkzuurbacteriën werken onder anaerobe omstandigheden en gaan dus pas aan de slag als al het zuurstof weg is. Ze zetten suikers uit het gras om in melkzuur waardoor de pH waarde van de kuil naar beneden gaat. Dit proces duurt net zolang totdat de kuil een stabiele pH waarde heeft bereikt (≈4). Eenmaal dit punt bereikt, blijft de kuil stabiel en conserveert het gras. Onder deze omstandigheden kunnen ongewenste bacteriën en schimmels weinig tot geen schade aanbrengen en blijft de voederwaarde van de kuil behouden.
Zuurstof en ongewenste bacteriën stoorzender
Bij een lasagnekuil maak je de graskuil meerdere keren open. Hierdoor komt er telkens weer zuurstof bij de kuil dat het conserveringsproces verstoort. Daarnaast neem je met inkuilen weer nieuwe ongewenste bacteriën en schimmels mee die het gras van de vorige snedes kunnen aantasten. Met de volgende aandachtspunten verklein je de kans op verliezen en benut je de voordelen van een lasagnekuil optimaal.
4 aandachtspunten
Vier aandachtspunten die je eenvoudig kan toepassen en waarmee je de voederwaarde van de lasagnekuil behoudt:
- Houd het plastic zo kort mogelijk van de kuil
Zo beperk je de tijd dat er zuurstof in de kuil komt. - Laat de onderkant van het plastic goed drogen
Nat plastic kan ongewenste bacteriën en schimmels meenemen. - Rijd de kuil pas aan vanaf de eerste laag nieuw gras
Net als nat plastic, kunnen banden van de trekker ongewenste bacteriën en schimmels meenemen. - Gebruik in elke laag een kuiltoevoegmiddel
Met een kuiltoevoegmiddel ga je voor een snelle conservering, behoud je de voederwaarde van elke laag in de kuil en geef je optimaal ruwvoer aan je koeien.
Kuiltoevoegmiddel in lasagnekuil
Het gebruik van een broeiremmer is in de basis van de lasagnekuil (onderste lagen) in principe niet nodig. Ecosyl bevat enkel een grote hoeveelheid zuivere melkzuurbacteriën (MTD/1) die de conservering stimuleren. Andere bacteriën die broei remmen verbruiken een deel van de voederwaarde. Zet alleen als het echt nodig is een broeiremmer in; wanneer de verliezen door broei groter zijn dan die door broeiremmende bacteriën.
De toplaag van de lasagnekuil is het meest gevoelig voor broei. In deze laag is het verstandig om met Ecocool zowel de conservering te stimuleren met sterke melkzuurvormende bacteriën (MTD/1), als broei te remmen met azijnzuurvormende bacteriën (PJB/1).