Melkveefosfaatreferentie verwerkingsplicht beperkt overdraagbaar
Was de mestproductie kleiner dan de fosfaatruimte in 2013, dan is de MFR 0 kilogram. Alleen als het fosfaatoverschot in 2015 of in toekomstige jaren groter is dan uw MFR, moet u het (extra) overschot verantwoorden.
Beschikking
Inmiddels hebben (vrijwel) alle melkveebedrijven van RVO de zogenaamde ‘Beschikking definitieve melkveefosfaatreferentie 2013’ per post ontvangen. Als u het niet eens bent met de beslissing, moe(s)t u binnen zes weken na verzending van de beschikking een bezwaarschrift indienen.
Overdracht referentie beperkt
Alleen voor actieve landbouwbedrijven die in 2013 melkvee hebben gehouden, wordt een MFR vastgesteld. Vond in 2013 een bedrijfsoverdracht plaats of nam u uw bedrijf vóór 1 november 2014 over? Dan neemt RVO de gegevens van het overgenomen bedrijf mee bij de bepaling van uw MFR. Bedrijven die na 1 november 2014 zijn opgericht, hebben een referentie van 0.
De MFR is bedrijfsgebonden en niet verhandelbaar. De referentie kan alleen overgaan naar een andere landbouwer:
- bij een overdracht van het bedrijf door erfopvolging;
- bij bloed- of aanverwantschap in de eerste (kind), tweede (broer/zus, kleinkind) of derde graad (neef/nicht).
Bij de vorming van man/vrouw-maatschappen (daarbij is geen sprake van bloed- of aanverwantschap in eerste, tweede of derde graad) heeft RVO beleidsmatig een uitzondering gemaakt. Wanneer een man of vrouw toetreedt tot een maatschap, VOF of CV met haar echtgeno(o)t(e), blijft de MFR behouden.
Bij elke andere vorm van overdracht van een bedrijf of bedrijfsbeëindiging vervalt de MFR. Bijvoorbeeld bij de vorming van een maatschap, VOF of CV tussen twee buurmannen. Ook wanneer er een overdracht is vanuit een BV of NV, of een BV of NV wordt opgericht, komt de MFR te vervallen, aldus RVO. De achtergrond hiervan is dat de voorraad aan referenties langzaam verdwijnt en daarmee een steeds groter deel van het door melkvee geproduceerde fosfaatoverschot op nationaal niveau onder de verwerkingsplicht komt te vallen.
Wees alert op vervallen melkveefosfaatreferentie
De beperkte overdraagbaarheid van de MFR is in de Meststoffenwet geregeld. Op basis van het wetsartikel zijn door RVO enkele situaties omschreven waarin de MFR wel of niet behouden blijft. In een aantal situaties kan worden getwijfeld over de juridische houdbaarheid. Feit is dat het risico op verval van de MFR steeds op de loer ligt. Wees daarom alert bij elke aanpassing in de bedrijfsstructuur en overleg tijdig met uw adviseur.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jeroen van den Hengel