Samenwerking Dutch Angus en Fuite, voor extra opbrengst Black Angus voor boer
Black Angus is in opkomst als alternatief voor Belgisch blauw als gebruikskruising. Alleen brengen deze kalveren in de reguliere markt te weinig op. Dit terwijl Black Angus in een sober systeem kan groeien en een goede vleeskwaliteit heeft.
Dutch Angus en Fuite zien markt voor Black Angus vlees. Daarom zijn ze een samenwerking aangegaan, met als doel meerwaarde creëren voor de veehouder. Gebroeders Fuite investeert in ketenconcepten en krijgt steeds meer vraag naar lokaal geproduceerd Black Angus vlees. Zo is het familiebedrijf sinds 2021 eigenaar van slachterij Beernink in Oldenzaal en loopt er een traject om Gosschalk uit Epe over te nemen.
Veehouders die meedoen met het concept van Dutch Angus, krijgen tot 60 cent per kilo geslacht gewicht bovenop de marktprijs (gemiddeld ruim 200 euro per afgemest dier). Daarbij wordt als basis gerekend met de noteringen die Vee en Logistiek elke week publiceert. 45 cent van deze bonus is standaard. Wordt daarnaast ook het sperma afgenomen van Dutch Angus, dan komt er nog 15 cent bovenop. Daarmee wil Dutch Angus garanderen dat er goede stieren worden gebruikt omdat er veel variatie in het ras zit wat betreft geboorteverloop, groei en bevleesdheid.
Verschillende mogelijkheden
Veehouders kunnen op verschillende manieren meedoen met het concept. Daarvoor betalen ze een instapvergoeding van 185 euro en worden daarmee lid van de ‘Dutch Angus-club’ Van daaruit krijgen ze ook begeleiding. Ze kunnen daarbij kiezen om de dieren vanaf geboorte tot 24 à 26 maanden te houden, afhankelijk van het moment dat een dier slachtrijp is, en in eigen beheer af te mesten. Veehouders kunnen de kalveren ook verkopen aan Fuite, die ze de eerste maanden opzet in eigen kalverstallen. Vervolgens kunnen deze dieren weer uitgezet worden bij veehouders die ruimte en land hebben om ze te houden tot ze slachtrijp zijn.
Sober ras
Volgens de initiatiefnemers is het houden van Black Angus vee tot 22 maanden vrij eenvoudig. De dieren kunnen met een heel sober rantsoen toe, en worden vaak in natuurgebieden geweid. De laatste twee tot drie maanden is er extra aandacht nodig om de optimale groei, vetbedekking en vleeskwaliteit te krijgen.
Lees een uitgebreid achtergrondverhaal over de samenwerking tussen Dutch Angus en Fuite in het mei-nummer van Vakblad Melkvee.