Overleeft de landbouwvrijstelling de belastingherziening?
Kabinet: geen draagvlak voor wijziging landbouwvrijstelling
De landbouwvrijstelling is onderdeel van een interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) dat eind juni 2015 is gepubliceerd. De werkgroep doet onder andere het voorstel om de landbouwvrijstelling af te schaffen, weliswaar met een overgangsregeling. Het kabinet heeft er al direct op gereageerd, maar ziet op dit moment geen draagvlak om de fiscale landbouwregelingen te wijzigen. Het kabinet beraadt zich wel voortdurend op de optimalisering van beleidsinzet voor de agrarische sector. De voorstellen van de werkgroep worden hierbij betrokken.
Belastingherziening
Wat kunnen we op dit punt verwachten bij de belastingherziening 2016? Blijft het bij de constatering van het kabinet of niet? De brief van staatssecretaris Wiebes van juni 2015 zegt helemaal niets over de landbouwvrijstelling. In de voorafgaande Kamerbief van september 2014 noemt hij wel tariefsverlaging in combinatie van het aanpakken van ‘grondslagversmallers’, zoals benoemd door de commissies Van Dijkhuizen en Van Weeghel. De landbouwvrijstelling behoort hier ook toe. We weten dat het kabinet steun van veel politieke partijen nodig heeft. Sommige van hen hebben de afschaffing van de landbouwvrijstelling op hun lijstje staan. Prinsjesdag 2015 kan dus een moment zijn waarop de politieke discussie weer oplaait.
Herwaarderen met landbouwvrijstelling
Veel landbouwers hebben de afgelopen jaren hun rechten veiliggesteld met een herwaardering, vanwege de aanhoudende berichten over een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling. Hierbij wordt met een wijziging van de maatschap of vennootschap onder firma een herwaardering van de landbouwgronden met landbouwvrijstelling afgedwongen. Als de landbouwgronden op de actuele waarde in de landbouw op de balans staan, heeft een afschaffing van de vrijstelling zonder overgangsregeling geen nadelig effect.
Een groot deel van deze landbouwers heeft de herwaardering een aantal jaren terug uitgevoerd. Voor hen is het de moeite waard na te denken over een tweede herwaardering. De afgelopen jaren zijn veel landbouwgronden in prijs gestegen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met de Belastingdienst, die een herwaardering van gronden met bijzondere problematiek (zoals belaste pachtersvoordelen en afgeboekte herinvesteringsreserves) eenvoudiger maken. Bij een tweede herwaardering met landbouwvrijstelling kunnen deze extra waardestijgingen worden meegenomen.
Stelselwijziging met landbouwvrijstelling
Een eenvoudiger, maar minder zeker alternatief is de stelselwijziging. De balanswaarde van de landbouwgronden wordt jaarlijks gesteld op de actuele waarde als agrarische grond. Deze mogelijkheid ligt nog onder de rechter. Het is dus niet zeker of deze methodiek is toegestaan. Daarnaast werkt deze methode niet voor landbouwgronden met een belast pachtersvoordeel of afgeboekte herinvesteringsreserve. In de loop van 2015 wordt duidelijkheid over de stelselwijziging verwacht.
Wat kunt u doen?
De landbouwvrijstelling is politiek in beeld, maar de geluiden zijn op dit moment niet erg verontrustend. Adviescommissies willen afschaffing, het kabinet ziet nu onvoldoende draagvlak om de regeling te wijzigen. Het onderwerp kan op Prinsjesdag 2015 zo weer op de agenda komen. Als u als landbouwer geen risico wilt lopen, is een tweede herwaardering te overwegen.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Arne de Beer