Buisventilatie, wat zijn de ervaringen?
Afgelopen weekend lagen de temperaturen weer op zomerse waarden. Voor melkvee is het dan al snel te warm, zeker als de luchtvochtigheid ook nog hoog is. Veel melkveehouders hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in ventilatoren. Daarbij wordt de warme stallucht zoveel mogelijk naar buiten verplaatst en tegelijk verse lucht van buiten aangevoerd.
De afgelopen jaren heeft ook buisventilatie haar intrede gedaan. Bij dit principe wordt actief verse lucht van buiten aangezogen, en via kleine gaatje in een grote buis over de stal verdeeld. De vieze stallucht wordt zo indirect uit de stal verdreven. Vooral bij kalverafdelingen wordt buisventilatie steeds vaker toegepast. Maar ook diverse ligboxenstallen zijn uitgevoerd met buisventilatoren.
Volgens klimaatspecialisten wordt er bij buisventilatie meer verse lucht aangezogen en de vieze stallucht minder verplaatst. Doordat de buizen boven de ligboxen hangen, worden koeien gestimuleerd om langer te liggen. Een liggende koe warmt minder snel op, heeft minder belasting op de klauwen en liggen stimuleert de melkproductie.
Reageer
Heb je buisventilatie bij de kalveren en/of de koeien? Deel je ervaringen. Heb je een mening over ventilatie in de brede zin? Reageer ook dan onder dit artikel.