Biologisch-Dynamisch bedrijf ziet Vector als duurzaamste voertechniek
De koeien van Hoeve Biesland hebben 30 vierkante meter ruimte per koe in een gloednieuwe ‘koeientuin’; een vrijloopstal van 6000 vierkante meter. Doordat ze biologische dynamisch boeren én rekening houden met de weidevogels, hebben ze te maken met gras en hooi met een extreme wisseling van kwaliteit. Om die reden heeft men gekozen de koeien te voeren met het de Lely Vector omdat deze een uitgebalanceerd rantsoen, meerdere keren per dag voert.
Biodynamisch boeren
Het gehele bedrijf van Hoeve Biesland is biologisch-dynamisch. Jan Duijndam, mede-eigenaar van deze melkveehouderij; “Wij zijn biologisch-dynamisch gaan boeren omdat wij vinden dat alles uit de natuurlijke kringloop benut moet worden. Biodynamisch boeren betekent dat er een gezonde samenhang is tussen mens, dier, natuur en kosmos. Daarnaast werken wij met een volledig gesloten mineralen kringloop.” In de koeientuin komt het dierwelzijn op het hoogst haalbare niveau. Om de mineralenkringloop op de veehouderij volledig te sluiten worden er riet, ruigte en beheergras ingestrooid. Jan: “De nieuwe koeientuin is ingepast in het landschap. Het hooi uit de polders van Biesland heeft een wisselende kwaliteit aan voedingsstoffen vanwege de uitgestelde maaidatum in verband met weidevogelbeheer en daarom is er voor de Vector voerrobot van Lely Center Maassluis gekozen. Deze zorgt voor een uitgebalanceerd rantsoen en 24 uur per dag beschikbaarheid van voer.”
Duurzaam en goedkoper voeren
De voerrobot staat in de voerkeuken tegenover de koeientuin. Twee keer per week wordt deze gevuld zodat er voldoende hooi, gras, graan, mineralen en spoorelementen in de voerkeuken aanwezig zijn. “Door monsters te nemen van de oogst weten we precies wat de voedingswaarde per voersoort is. Zo kan de juiste rantsoen samenstelling bepaald worden. Dit rantsoen voeren we in de voercomputer van het voerrobot systeem in. De voerrobot verzamelt dan zelf automatisch een uitgekiend rantsoen voor onze dames. Dit gebeurt met de voergrijper die aan een rail hangt boven in de voerkeuken. De voergrijper pakt uit elk vak de benodigde ingrediënten en lost deze in de meng- en voerrobot. Voorheen deden wij dit zelf met de voermengwagen die aangedreven wordt door een trekker. Dit kostte per dag 25 liter diesel! Nu gaat het hele proces elektrisch maar verbruikt het 3 euro stroom per dag die we zelf opwekken met onze zonnepanelen. Zo verdienen we een investering in deze machine terug én biedt deze innovatieve technologie die ons de kans geeft om weer een stap duurzamer te zijn. Het is trouwens ook een stuk geluidsarmer!”
http://www.youtube.com/embed/fw34HZMyONU