Programmatische Aanpak Stikstof
Met de PAS wijzigt ook de Natuurbeschermingswet op een aantal fronten, evenals het Besluit Huisvesting. In het PAS kunnen meldingen worden ingediend of vergunningen aangevraagd. Wat u nodig heeft is sterk afhankelijk van de situatie. Eerder leek het erop dat u bij een kleine vergroting altijd kon volstaan met een melding, maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn! Heeft u bijvoorbeeld een bestaande Natuurbeschermingswetvergunning en wilt u iets veranderen? Of heeft u reeds meerdere meldingen gedaan binnen het PAS? In beide gevallen moet u uitgaan van het zogenaamde ‘projecteffect’. Met dit projecteffect zit u sneller in een vergunningstraject. Bereid u aanvraag of melding daarom goed voor, zodat u inzichtelijk heeft welk traject u moet bewandelen.
Kunt u wel volstaan met een melding?
Realiseert u zich dan dat er in deze meldingen voor bestaande stallen een realisatietermijn van drie maanden komt. Voor nieuw te bouwen stallen is deze realisatietermijn één tot twee jaar. Formeel betekent dit binnen de regelgeving dat de gemelde aantallen binnen drie maanden ook aanwezig moeten zijn op de locatie. Doet u dit niet, dan kan er uiteindelijk gehandhaafd worden en kan uw aanvraag weer deels ingetrokken worden. Op of direct na 1 juli veel ruimte claimen via een melding heeft dus per definitie geen zin, als u het benutten van die ruimte op korte termijn niet daadwerkelijk van plan bent.
Heeft u een bestaand bedrijf, heeft u geen toereikende Nb-vergunning, wilt u niet uitbreiden en is uw uitstoot niet te hoog? Dan moet u toch wat doen! De PAS ziet de ingangsdatum namelijk als referentiepunt, wat betekent dat u later bewijs moet kunnen aanleveren dat u toen geen vergunning hoefde aan te vragen. Er dient dus wel bepaalde informatie en een berekening te worden opgesteld, welke ook bewaard moeten worden. Alfa Accountants en Adviseurs kan dit voor u met een gedegen rapportage onderbouwen.
Het is helaas onmogelijk om in dit artikel alle voor- en nadelen van de PAS te bespreken. De verschillen zijn per situatie ook te groot. De PAS biedt zeker nieuwe mogelijkheden maar bij iedere situatie is wel een kanttekening te maken. Het is in ieder geval niet altijd de oplossing om direct op 1 juli wat in te dienen, want met de nieuwe regels kunnen daar ook gevolgen aan zitten. Bij het indienen van een melding is het ook altijd raadzaam om eerst te kijken of een melding wel toepasbaar is, of dat u beter naar een vergunning toe kan gaan werken.
De Programmatische Aanpak Stikstof houdt een nieuwe start in voor het ammoniakbeleid in Nederland. Wat blijft is dat geen situatie en geen provincie volledig gelijk is. Laat u daarom goed informeren en onderneem de actie welke nodig is… dus ook als uw bedrijf geen ontwikkeling doormaakt!
Alfa Accountants en Adviseurs is u graag van dienst.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jasper Vijfhuizen