Hoe Israël 12.000 kilo per koe per jaar produceert
Technische snufjes
Wat het eerst opvalt aan de Israëlische melkveehouderij, is het sterke collectieve karakter. Melkveebedrijven zijn georganiseerd als collectief, wat betekent dat er nauw wordt samengewerkt. In vroeger tijden waren de bedrijven zelfs eigendom van de lokale gemeenschap, de zogenaamde Kibboets. Het sterke gemeenschappelijke karakter van de melkveehouderij in Israël roept een romantisch beeld op, maar de Kibboets van nu is juist uiterst modern, innovatief en maakt gebruik van de nieuwste technieken. Zo zijn Israëlische bedrijven voorlopers op het gebied van koesensoren. De eerste stappentellers en melkanalyse-apparatuur waren afkomstig van een Kibboets-bedrijf.
Collectief datagebruik voor betere resultaten
Met de nieuwste technieken kan heel wat data worden verzameld. Dat is op zich niet vernieuwend; dataverzameling gebeurt immers ook op Nederlandse bedrijven. Bijzonder is echter het collectieve gebruik van deze data. Alle cijfers die voor individuele koeien worden verzameld, gaan naar de Israeli Cattle Breeders Association. In deze databank verwerkt de ICBA informatie van de melkcontrole, aangevuld met data van de fokkerij, KI en de Hachaklait Veterinary Services, de (jawel) coöperatieve vereniging van dierenartsen.
Eén datasysteem
Zo wordt alle beschikbare en relevante data over melkveebedrijven in één systeem verzameld. En daar ligt precies de kracht van de Israëli. Hierdoor kunnen er goede wetenschappelijke analyses worden uitgevoerd op concrete praktijkdata, waardoor de resultaten dan ook meteen kunnen worden vertaald naar de praktijk.
Geen onderbuik gevoel maar harde cijfers
Melkveehouders gebruiken deze informatie om tot de kern van een probleem te komen, wat nu eenmaal beter gaat als er meer data van verschillende bedrijven beschikbaar is. Vervolgens kunnen veehouders goed onderbouwde managementbeslissingen nemen, waarbij ze consequent werken met gedetailleerde protocollen. Belangrijke beslissingen worden in Israël dus altijd op basis van harde kengetallen genomen. Daarbij helpt het ook dat het managementsysteem van iedere veehouder gekoppeld is aan zijn financiële cijfers.
Israelische koeien worden dus niet zomaar ‘uitgemolken’. De hoge productie is juist te danken aan optimaal management, waarbij gezondheidsproblemen die liters kosten bij de kern worden aangepakt.
Hoe u profiteer van deze inzichten? Leg alle bedrijfsgegevens op tafel en bekijk die samen met uw adviseurs van verschillende kanten, op zoek naar mogelijke verbeterpunten. Zo maakt u, net als de Israëli, gebruik van alle beschikbare kennis om uw koeien te begeleiden naar een topprestatie.