
Wat betekent extra krachtvoer voor uw (mineralen)management?

Monitoring rendement van de individuele koe
De hoeveelheid melk die uit ruwvoer kan worden gehaald, is in de berekeningen beperkt tot ongeveer 15 kg. Voor elke kilo krachtvoer moet zo’n 2 kg melk terug komen. Vanwege de extra investering in krachtvoer loopt het actuele krachtvoerverbruik op individuele bedrijven op tot waarden van rond de 40 kg per 100 kg melk. Overigens zet niet elke koe in de verhouding één staat tot twee het extra krachtvoer om in melk. De kost gaat voor de baat uit: u moet eerst investeren in een koe om te zien wat deze potentieel kan produceren.
Wees er echter bedacht op dat koeien die niet in staat zijn de extra melk te produceren, op tijd weer worden teruggezet in hun individuele krachtvoergift. Melkrobotbedrijven kunnen hiertoe eenvoudig een rendementslijst aanmaken.
Verrijking van het basisrantsoen met extra krachtvoer is in dit kader een punt van extra aandacht. Bij een (te) groot aandeel laagproductieve koeien is het een extra uitdaging deze investering rendabel te maken. Dan zal er meer op groeps- of koppelniveau moeten worden gestuurd.
Verbeterde mineralenefficiëntie?
Een hogere productie per koe, met een beperkte toename van het krachtvoerverbruik per kg melk, is in principe altijd interessant. Het voersaldo op bedrijfsniveau verbetert en ook voor de benutting van de mineralen is dit interessant. Of toch niet?
Stel dat u met uw eigen bedrijf in 2014 ten opzichte van 2015 de productie van 8.500 naar 9.500 kg (+12%) weet te brengen. Dan is door de productieverhoging de efficiëntie van zowel stikstof als fosfaat per kg melk ongeveer 4,5% beter. De absolute productie aan stikstof en fosfaat neemt echter met 7% toe. Zonder aanvullende maatregelen gaat de totale stikstof- en fosfaatproductie dus per saldo met zo’n 2,5% omhoog!
Uiteraard realiseert u de extra productie door aankoop van BEX-vriendelijke producten en wordt uw BEX-voordeel minimaal 3% hoger ten opzichte van 2014. Dan zou u die 1.000 kg melk per koe extra weten te produceren, zónder meer mineralen te produceren. Er is dan echter nog geen rekening gehouden met de éxtra koeien.
BEX-voordeel in 2015 beperkt
Door lagere forfaitaire excretienormen per dier is het te verwachten BEX-voordeel ten opzichte van forfaitair in 2015 maar liefst 7% lager dan in 2014. Deze aanpassing van de rekenregels maakt het extra moeilijk een fors BEX-voordeel te behalen en werpt u eerder terug op de forfaitaire berekeningswijze. Een BEX-voordeel halen is desondanks geen onmogelijke opgave, maar het vraagt goed inzicht in het BEX-effect van de eigen én de aangekochte voedermiddelen.
Het ruwvoer dat in 2014 is gewonnen, heeft zoals bekend gemiddeld een hoger fosforgehalte dan het langjarig gemiddelde. Dit ruwvoer van 2014 wordt grotendeels in 2015 vervoederd. De negatieve invloed op uw fosfaatefficiëntie kan oplopen tot 10%. Een koe die meer fosfaat opneemt, is er eigenlijk altijd minder efficiënt mee.
Daarbovenop zijn ten opzichte van 2014 de fosfaatgebruiksnormen voor de meeste gronden met 5 kg afgenomen.
Conclusie
Overschat dus uw BEX-voordeel in uw mestplaatsingsprognose niet. Zorg ervoor dat u tijdig afspraken maakt met uw mestafnemer over de te plaatsen mest. Veel veehouders werden eind 2014 al verrast door een uiteindelijk te krappe mestafzet over 2014. Maak dus de komende weken een tussentijdse prognose op basis van de actualiteit. Met de bovenstaande aandachtspunten in het achterhoofd is op voorhand rekenen met een BEX-voordeel wellicht zelfs onverstandig. U bent beter af met een forfaitaire prognose.
De werkelijke situatie is sterk gewijzigd ten opzichte van eerdere jaren. Uitgaan van dezelfde mestafzet als andere jaren betekent dat u bedrogen uitkomt bij het opmaken van de balans in januari 2016. Wilt u meer houvast in uw eigen krachtvoer- en mineralenbeleid? Neem dan contact op met uw adviseur van Alfa.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/kennispartner/alfa/.
Tekst: Jeroen van den Hengel