Programmatische Aanpak Stikstof (PAS): wat verandert er?
Bestaande bedrijven/bestaande vergunning
De PAS biedt kansen voor u om wettelijk te regelen dat u dieren kunt houden op grond van de Natuurbeschermingswet. De huidige inzichten rondom de PAS zijn als volgt: alle bestaande agrarische bedrijven die beschikken over een gemeentelijke vergunning of acceptatie van een melding, kunnen onder de PAS toestemming krijgen. U kunt maximaal de op enig moment gehouden dieren in 2012-2014 (de feitelijke veebezetting) aanvragen. Deze veebezetting mag de gemeentelijke vergunning of acceptatiemelding niet overstijgen.
Uitbreiding
Wilt u onder de PAS meer dieren aanvragen dan vergund? Dan zijn er wellicht kansen. Onder de PAS wordt namelijk bepaalde ontwikkelingsruimte geboden, maar deze ruimte is gelimiteerd. Zodra de ammoniakruimte op is (de planperiode is zes jaar), zijn er conform de huidige inzichten geen ontwikkelingsmogelijkheden meer op grond van de PAS. Het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ kan dus van toepassing zijn.
Indienen aanvraag
Als u een aanvraag wilt indienen, moet u hoogstwaarschijnlijk de volgende stukken paraat te hebben.
•Een (actuele) milieutechnische inrichtingstekening die aansluit bij de aan te vragen dieraantallen.
•(Bewijs)stukken waaruit de veebezetting in 2012-2014 blijkt, bijvoorbeeld een mei-telling.
•Een rapport waaruit blijkt wat de effecten zijn op een relevant Natura2000-gebied.
Alfa begeleidt u
Wij kunnen u begeleiden bij het aanvragen van een vergunning of het indienen van een melding onder de PAS. Neem daarvoor op korte termijn contact op met een van onze bedrijfsadviseurs.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jeroen van den Hengel