Overheidsbesluiten fosfaattoekenning worden mogelijk openbaar
De rechter is van mening dat het openbaar maken van 16 geanonimiseerde besluiten op basis van een steekproef niet voldoende is voor het ministerie van LNV om te voldoen aan een WOB (Wet Openbaar Bestuur)-verzoek.
De rechtbank in Overijssel haalt in het vonnis de rechtspraak aan waarmee ook de adresgegevens van PAS-melders openbaar zijn gemaakt na een uitspraak van de Raad van State op 19 januari 2022. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zegt na een Woo-verzoek (de vervanger van de WOB) niet anders te kunnen met de adresgegevens en dieraantallen van alle veehouderijen in Nederland. De RVO wil deze openbaar gaan maken, maar dat wordt wel aangevochten bij de rechter door LTO Nederland.
Per besluit afwegen
Voor de besluiten omtrent fosfaatrechten geldt hetzelfde. Toch maakt de rechter wel een voorbehoud. Het ministerie moet per besluit gaan afwegen in hoeverre de persoonlijke levenssfeer in het geding komt door adresgegevens openbaar te maken. Een monsterklus, met 30.000 besluiten. Het ministerie van LNV kan nog in beroep bij de Raad van State in Den Haag tegen de uitspraak.
De eiseres, waarvan niet duidelijk is waar diegene een veehouderij heeft, krijgt van de rechter geen gelijk als het gaat om een geëiste dwangsom van 15.000 euro.