
Houd positief imago melkveehouderij vast!

Positieve associaties
Associaties die mensen het sterkste hebben met de melkveehouderij zijn: goede smaak, gezondheid, veilig en natuurlijk. Goed nieuws is dat deze waarden door consumenten ook belangrijk worden gevonden. De melkveehouderij kan dus scoren door de associatie van zuivelproducten met deze waarden te versterken. Zuivel is lekker, gezond en veilig!
FrieslandCampina: merk van het jaar 2014
Maar hoe komt de melkveehouderij nu aan dit goede imago? Wat mij betreft heeft dit alles te maken met de zorg die de sector besteedt aan de relatie met de samenleving. De melkveesector is al sinds de jaren tachtig bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ook is er geen andere sector die zo sterk is verbonden aan investeringen en waarin voortdurend wordt gezocht naar manieren om duurzaam te innoveren. Daarnaast helpt het ook dat de grootste zuivelonderneming van het land, FrieslandCampina, de melkveehouderij succesvol in het zonnetje zet. De Open Boerderijdagen op bedrijven door heel het land en doelgerichte promoties hebben ertoe geleid dat het merk in 2014 werd gezien als zeer betrouwbaar en van goede kwaliteit; het beste merk van 2014. Dat staalt natuurlijk af op heel de sector.
Verbeterpunten
Waar liggen nog kansen? Voor de burger belangrijke waarden waarop de melkveehouderij nog minder goed scoort, zijn ‘diervriendelijk’ en ‘betaalbaar’. Door ervoor te zorgen dat zuivelproducten ook met deze waarden worden geassocieerd, kan het imago van de melkveehouderij dus nog verder verbeteren. Zeker in een tijd dat het quotum komt te vervallen en er in de media veel wordt bericht over de mogelijk negatieve effecten hiervan, is het belangrijk dat de melkveehouderij haar eigen geluid laat horen.
Blije koeien, blije boer
Elke melkveehouder weet dat een koe niet zomaar veel melk geeft. Daarvoor zijn een goede gezondheid en weinig stress essentieel. Bovendien komt in Nederland de nadruk steeds meer te liggen op een lange levensduur. We willen dus geen koeien die in korte tijd ‘opbranden’, maar koeien die lang meegaan en heel hun leven veel melk blijven geven. De melkveehouder is er dus zeer bij gebaat om goed voor zijn koeien te zorgen. Dat zie je terug in de ruime opzet van nieuwe stallen, de royale ligboxen, het werken met zachte matrassen, goed strooisel en het zorgvuldig samenstellen van het rantsoen voor verschillende lactatiefases. Ook hebben melkveehouders oog voor hun ‘zorgenkindjes’ en wordt er goed gemonitord en tijdig behandeld, zodat ziektes steeds meer worden voorkomen en het algehele antibioticagebruik omlaag kan.
Laat moderne melkveebedrijf op waarden schatten
Dat diergezondheid en financieel succes in de melkveehouderij hand in hand gaan, is een opsteker voor de sector. De AgrifoodMonitor 2014 laat echter zien dat de burger het hoge niveau van dierenwelzijn in de melkveehouderij nog niet erkent. Daar zie ik een uitdaging voor de melkveehouderij om het welzijn van koeien op moderne melkveebedrijven voor de burger inzichtelijk te maken. Om op de AgrifoodMonitor2015 weer als een van de besten uit de bus te komen, moet de burger meer informatie en vooral aansprekende beelden gepresenteerd krijgen om ook het groeiende, moderne melkveebedrijf op waarden te schatten. Dat steeds meer melkveehouders op sociale media van zich laten horen, zie ik hierbij als een positief teken voor de toekomst.
Op naar een goede imago score in 2015!
Elanco is trots op de Nederlandse melkveehouderij en wil melkveehouders helpen hun veestapel zo gezond mogelijk te houden en koeien probleemloos door de transitiefase te begeleiden. Benieuwd hoe we dit doen? Vraag ernaar bij uw dierenarts of lees de nieuwsartikelen van Elanco. Bijvoorbeeld over mastitis, metritis, lebmaagverplaatsing en ketose.