Robotmelken & weiden
Beweidingskeuze
> Kies! Waar legt u de focus; op een hoog grasaanbod of op het meeste melk uit uw robot halen? Pas hier uw beweidingsstrategie op aan.
> Uw kavelpaden en in- en uitgang van de wei dienen voldoende ruim te zijn. Er is verkeer van en naar de stal, ranglagere dieren zoals vaarzen moeten wel de stal weer in én uit durven.
Voorkom kuddegedrag
Kuddegedrag voorkomen is essentieel om ‘file’ bij de robot te voorkomen.
> Laat uw koeien bij voorkeur langer dan 6 uur buiten. Bij kort weiden creëert u kuddegedrag omdat de dieren allemaal snel naar buiten willen want ‘anders mag ik niet meer’.
> Stripgrazen geeft kuddegedrag. Koeien weten al snel dat het gras om 09.00 uur lekkerder is dan om 15.00 uur, waardoor ze bij het opengaan van de deuren allemaal naar buiten willen.
Rantsoen
> Zorg voor een constant aanbod van smakelijk gras om de koeien naar de wei te laten lopen.
> Verstrek minimaal 5 kg droge stof ruwvoer aan het voerhek om ook uw koeien weer naar de stal te laten komen.
Selectiepoort
U heeft de keuze uit vrije toegang tot de wei, een weideselectiepoort of u kunt de robot gebruiken als selectiepoort.
> Stel de selectiecriteria zo in dat als uw koeien niet maar buiten mogen ze wel naar de robot mogen. Dit maakt het systeem zo dat het voor uw koe duidelijk is: ‘als ik niet mag weiden moet ik eerst naar de melkrobot’. Als uw koe niet mag melken én niet naar buiten mag is het systeem onduidelijk en is de kans groot dat uw koe weer gaat liggen of rondjes om de selectiepoort blijft lopen. Zodra de dieren het gewend zijn kun u dit eventueel langzaam iets oprekken.
> En vergeet niet, robotmelken en weiden kost uw koe een jaar om te wennen, voor u als ondernemer duurt dat wel twee jaar. Gun uzelf én uw dieren deze tijd.
Tekst: Edwin Berg, specialist robotmelken Agrifirm Feed