Controleer nú uw definitieve melkveefosfaatreferentie 2013
In maart en april heeft 90 procent van alle melkveebedrijven de zogenaamde ‘Beschikking definitieve melkveefosfaatreferentie 2013’ per post ontvangen. De resterende 10 procent van de bedrijven ontvangt de beschikking binnenkort; vooral ondernemers die eerder een zienswijze hebben ingediend of waar sprake is geweest van een bedrijfsoverdracht. Als u het niet eens bent met de beslissing, moet u binnen zes weken na verzending van de beschikking een bezwaarschrift indienen.
Melkveefosfaatreferentie 2013
Met de invoering van het stelsel Verantwoorde groei melkveehouderij, per 1 januari 2015, mogen melkveebedrijven groeien als zij de extra mest kunnen verantwoorden met grond en/of mestverwerking. Of sprake is van een melkveefosfaatoverschot is afhankelijk van uw melkveefosfaatreferentie 2013. Deze referentie is de maat voor het door uw melkvee geproduceerde fosfaatoverschot in 2013. Was de mestproductie kleiner dan de fosfaatruimte in 2013, dan is de melkveefosfaatreferentie 0 kilogram. Alleen als het fosfaatoverschot in 2015 of in toekomstige jaren groter is dan uw melkveefosfaatreferentie 2013, moet u het (extra) overschot verantwoorden.
Oneens met berekening? Bezwaar!
Bij de beschikking heeft RVO een bijlage met een berekening van de melkveefosfaatreferentie 2013 gevoegd. Deze berekening is gebaseerd op gegevens die van uw bedrijf bij RVO bekend zijn. Het is raadzaam om goed na te gaan of RVO over de juiste gegevens beschikt. Daarbij moet u denken aan melkproductieomvang, dieraantallen, oppervlaktegegevens en bijbehorende fosfaattoestanden. Als melk wordt gevoerd aan kalveren, is de melkproductie waarschijnlijk te laag geregistreerd. Ook kan ten onrechte zijn gerekend met de hoge fosfaatnorm voor fosfaatarme en -fixerende gronden. De oppervlakte natuurterrein en de gehanteerde fosfaatnorm zijn eveneens aandachtspunten en daarmee mogelijke redenen voor bezwaar.
Overdracht referentie beperkt
Alleen voor actieve landbouwbedrijven die in 2013 melkvee hebben gehouden, wordt een melkveefosfaatreferentie vastgesteld. Vond in 2013 een bedrijfsoverdracht plaats of nam u uw bedrijf vóór 1 november 2014 over? Dan neemt RVO de gegevens van het overgenomen bedrijf mee bij de bepaling van uw melkveefosfaatreferentie. Bedrijven die na 1 november 2014 zijn opgericht, hebben een melkveefosfaatreferentie van 0.
De melkveefosfaatreferentie is bedrijfsgebonden en niet verhandelbaar. De referentie kan alleen overgaan naar een andere landbouwer:
- bij een overdracht van het bedrijf door erfopvolging;
- bij bloed- of aanverwantschap in de eerste, tweede of derde graad.
Bij elke andere vorm van overdracht van een bedrijf of bedrijfsbeëindiging vervalt de melkveefosfaatreferentie. Houd hier rekening mee!
Meer weten?
Heeft u nog vragen over de melkveefosfaatreferentie 2013? Neem even contact op met Alfa. We zijn u graag van dienst!
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jeroen van den Hengel