Droogzetten: bouw melkgift tijdig af
“Het op de juiste manier droog zetten van de koeien is heel belangrijk om transitieproblemen zoals mastitis te voorkomen”, legt Accountmanager Cattle Tim den Toom van Elanco Animal Health uit. “Het risico op mastitis is rondom het droogzetten verhoogd en wordt in grote mate beïnvloed door de hoeveelheid melk die de koe dan nog geeft. Melk is een ideale voedingsbodem voor bacteriën en aangezien het spoelende effect van het melken niet meer plaatsvindt, kunnen bacteriën die zijn binnengedrongen zich volop vermeerderen. Het afweersysteem van de koe zal daarnaast door te grote hoeveelheden restmelk minder effectief optreden tegen deze infecties.”
Tijdig afbouwen melkgift
De melkgift mag op het moment van droogzetten niet te hoog zijn. Tim adviseert een maximale melkgift van 10 kilo per dag bij het droogzetten. “Naast het verhoogde risico op mastitis na droogzetten, zorgt een hogere melkgift er ook voor dat de natuurlijke propvorming in de speen vertraagd wordt. Hierdoor blijft het slotgat tot weken na droogzetten open bij 50% van de koeien”, vertelt Tim. Hoe kun je dan de melkgift afbouwen? “Dat is vaak een uitdaging. Een hoge melkproductie en persistentie zijn normaal absoluut voordelen, maar vormen voor het droogzetten juist eerder een nadeel. Het afbouwen van de melkgift voor de droogstand kost zeker twee weken en bij hoogproductieve dieren zelfs tot vier weken. Daarbij speelt ook het aantal melkingen per dag een rol. Koeien die vaker worden gemolken, blijven langer melk produceren. Niet meer dan twee keer per dag melken is bij het afbouwen daarom een goede richtlijn.”
Voermaatregelen
Het verlagen van de melkproductie betekent in de praktijk het verlagen van de eiwitgift uit het voer. “Zorg om te beginnen dat het krachtvoer in de laatste twee tot vier weken wordt afgebouwd tot nul”, raadt Tim aan. “Voor sommige bedrijven kan dit al voldoende zijn om de melkgift af te bouwen. Voor bedrijven met een groot aandeel gras in het rantsoen, of met een rijk basisrantsoen, zal het niet afdoende zijn.” In deze gevallen ziet Tim goede resultaten vormen van een ‘pre droogzetgroepje’. “De koeien die over een week moeten worden drooggezet, worden wel nog gemolken maar krijgen al het droogstandsrantsoen. In geval van twee droogstandsgroepen is dit dan het far-off rantsoen. Hierdoor worden de energie- en eiwitinnames van de koe sterk geremd, waardoor ze minder melk produceert. Op deze manier is de stress voor het dier ook beperkt. Daarom en vanuit welzijnsoogpunt is de methode van het niet geven van water en alleen maar stro sterk af te raden.”
Controle na droogzetten en selectief droogzetten
Ook na droogzetten is er volgens Tim nog het nodige werk te doen. “Dagelijkse controle van het uier na droogzetten is aan te raden om eventuele problemen tijdig op te merken. Daarnaast kan het dippen van de spenen de eerste we(e)k(en) helpen om het risico op uierontsteking te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om samen met de dierenarts te bepalen hoe dieren worden drooggezet en wat de te hanteren grenzen zijn om een koe al dan niet zonder antibiotica droog te zetten.”