Wat zegt het nieuwe GLB als iemand anders uw grond gebruikt?
Uitbetaling betalingsrechten – private overeenkomst
Heeft u de grond, op wat voor manier dan ook, in gebruik gegeven en heeft u niets geregeld? Dan kan de gebruiker de betalingsrechten claimen en uitbetaald krijgen. Dit heeft te maken met het eigendom van de rechten. Dit kunt u als eigenaar regelen met een private overeenkomst, een 'PO'. Zo'n PO kunt u combineren met het aangaan een nieuw pachtcontract. Ook de referentiewaarde van de rechten van u en de gebruiker zijn van belang. Laat daarom een berekening maken hoe een dergelijke constructie voor u uitpakt.
Grote verpachters
Pacht u grond van een grotere verpachter, zoals een landgoed, gemeente of natuurorganisatie? Ook dan moet u bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst opletten. Omdat de betalingsrechten tot 2019 worden afgebouwd naar een gelijk bedrag, heeft ieder bedrijf een eigen ‘compensatiewaarde’. Deze waarde behoort toe aan uw bedrijf. Als u afspraken maakt over de verdeling en het toekomen van betalingsrechten, bedenk dan dat de compensatiewaarde dus van u is!
Niet iedere verpachter kan een private overeenkomst afsluiten: gemeenten en de meeste natuurorganisaties zijn hiervan uitgesloten. Zij kunnen wel met andere bepalingen komen: bijvoorbeeld dat de rechten bij het einde van de pacht moeten worden overgedragen op een nieuwe pachter. Let dus goed op en vraag zo nodig advies!
Grondgebruikersverklaring
Kleinere stukken grond die in gebruik zijn tussen agrariërs onderling, worden nog wel eens in gebruik gegeven met een grondgebruikersverklaring. Dit is een oud instrument dat in bepaalde gevallen kan functioneren. Staat het echter niet duidelijk op papier en/of wordt er voor het gebruik betaald? Pas dan op. Onlangs heeft de rechter in een dergelijke zaak uitspraak gedaan. Een grondgebruikersverklaring waarvoor al jaren werd betaald is omgezet in een pachtcontract; voor de gebruiker succesvol en voor de eigenaar nadelig. Wilt u daarom uw grond betaald in gebruik geven, sluit dan een geliberaliseerd pachtcontract af. Dit is voor iedereen veel duidelijker.
Vraag Alfa advies
Heeft u dergelijke verklaringen al jaren op de plank liggen en vertrouwt u het allemaal wel? Dat hoeft niet fout te zijn. Maar bedenk goed wat de consequenties kunnen zijn. Heeft u nog vragen over pacht, betalingsrechten of andere zaken? Neem dat contact op met Alfa!
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jasper Vijfhuizen