
Maximaal melken met de hoogste voerwinst

Met een verwachtte gemiddelde melkprijs van € 32,25 in april en een gemiddelde voerprijs van € 26,5 (excl. BTW) is de melk/voerprijsverhouding 1,22, dit is een krappe verhouding. Elke kg krachtvoer moet 0,82 kg melk op leveren om geen saldoverlies te hebben. Dit betekent dat het gemiddelde krachtvoerniveau over de koppel niet heel hoog is. Dit staat in contrast met ‘hard melken’ na 1 april. Hard melken is een prima doelstelling, maar doe het wel verantwoord. Wat u overhoudt per kg melk na aftrek van de voerkosten is de voerwinst. Hoe krapper de melk/voerprijsverhouding hoe lager de voerwinst wordt. U kunt daarvoor bijvoorbeeld een product als Dynamisch Voeren gebruiken, dat zoekt op koeniveau uit bij welk krachtvoerniveau de voerwinst het minst daalt.
Zit er nog potentie in de veestapel omdat u op de rem heeft gestaan in verband met quotum, dan kan deze potentie nu na 1 april ten volle benut gaan worden. Voor elke koe wordt het kantelpunt opgezocht waarbij bij meer krachtvoer er te weinig extra melk terugkomt om de (kracht)voerkosten te dekken. Natuurlijk kunt u er voor kiezen om qua melkproductie toch te willen stijgen door harder te gaan voeren. Met de huidige melk/voerprijsverhouding kiest u dan ook automatisch voor een lagere marge/voerwinst per dier.
Het is prettig om te kunnen sturen. Met uw adviseur kunt u een vast krachtvoer niveau instellen en daarmee het krachtvoeradvies verhogen. De maximale verhoging is 25% t.o.v. het huidige dynamisch advies. Reageren de koeien er goed op en u wilt meer instellen, dan kan één of twee weken later eventueel nog een verhoging doorgevoerd worden, omdat het ‘niet gecorrigeerde’ advies dan ook zal zijn gestegen. Zo kunt u gecontroleerd krachtvoer verhogen en haalt u ook uit uw dieren wat u de afgelopen periode heeft moeten laten liggen.
Controleer 2x per week of de melkproductie per koe ook voldoende toeneemt om de extra kosten te dekken. Is dit niet meer het geval, verhoog dan in ieders geval het krachtvoerniveau niet meer, maar ga op andere punten eerst optimaliseren.
Helaas is er niet in alle gevallen een positieve reactie in de melkgift. Het is dan verstandig de verhoging weer terug te draaien. Anders voert u meer krachtvoer en daalt uw ruwvoeropname. Bij een voldoende ruwvoerpositie bent u dan altijd duurder uit.