Met scherp krachtvoerverbruik naar nette productie en bovengemiddelde gehalten
De 125 melkkoeien van familie van den Oever, bestaande uit Joost, Yvonne en hun zonen Bart en Martijn, produceerden afgelopen jaar 10.307 kilo melk per koe met 4,57 procent vet en 3,75 procent eiwit. Dit alles met een scherp krachtvoerverbruik van 21,9 kilo krachtvoer per 100 kilo meetmelk.
De ondernemers sturen niet op de laatste liter, maar wel naar gezonde koeien met hoge en stabiele gehalten in de melk. Dit laatste is vooral het resultaat van jarenlang fokken op gehalten. Ook het voorkomen van een gehaltendip door hittestress wordt als reden genoemd. Door zo vroeg mogelijk in het voorjaar te starten met weiden, komen ze eerder aan de weidedagen, en kunnen ze de koeien bij heet weer eerder opstallen. In de stal kunnen ze het klimaat beter regelen en daarmee hittestress zoveel mogelijk voorkomen.
Stripweiden
Verder willen de veehouders graag veel melk uit ruwvoer halen. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan de ruwvoerwinning en weiden ze fanatiek volgens het strip-weidingssysteem. Dit is volgens hen efficiënter en ondanks dat dagelijks de draad verzetten wat extra werk kost, hebben ze dit er graag voor over. Zodoende hebben ze ook meer zicht op de grasopname en kunnen ze direct op stal bijsturen als het nodig is. In de winter wordt een lasagnekuil van de eerste en tweede snede gevoerd.
Agroscoopbokaal
ForFarmers beloont de prestatie van de familie met haar Agroscoopbokaal. Het voerbedrijf meldt dat een productiestijging in een moeilijk ruwvoer-jaar extra knap is. Landelijk was er juist sprake van een daling van de vet- en eiwitproductie. De familie denkt over alle facetten van het management goed na en voeren het ook heel goed uit, zo luidt het oordeel.
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers waarmee melkveehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-melkveehouders mogelijk. ForFarmers reikt jaarlijks de Agroscoopbokaal uit aan een melkveehouder die op een specifiek onderdeel uitzonderlijk heeft gepresteerd.