Starten met robotmelken
Fokkerij aanpassen
> Bekijk hoeveel jongvee u nodig heeft en houd gespreid vaarskalveren aan. Zo heeft u tegen de tijd dat u start met de melkrobot een gespreide komst van vaarzen en een gespreid afkalfpatroon. Dit zorgt voor een gelijke robotbezetting.
> Pas uw fokkerijbeleid aan op de melkrobot, denk aan achterspeenplaatsing en de nieuwe kengetallen AMS-efficiëntie, melkinterval en gewenning van vaarzen.
Voorbereiding
> Volg de oriëntatiecursus robotmelken om u goed te oriënteren en voor te bereiden op robotmelken.
> Stel protocollen op. Wat doet u bij een verhoogde geleidbaarheid, wat is de procedure bij droogzetten en hoe gaat u te werk bij een afkalving?
> Zorg dat de uiers van alle dieren geschoren zijn.
Management
> Heb geduld: uw koeien moeten leren om zelf naar de robot te gaan. Haal ze dus niet te snel op, want dat leren ze erg snel. Wacht bij ophaalkoeien eens af om te zien of ze een half uur later toch uit zichzelf komen.
> Focus al vanaf dag 1 op celgetal. Bij robotmelken is mastitis herkennen heel anders dan in de melkstal, waar u de koeien twee keer per dag in handen kreeg. Kijk juist al vanaf het eerste moment naar geleidbaarheid en leer zo gelijk vanaf de start het celgetal onder controle te houden.
Dagindeling
> Maak een vaste dagindeling met 2 ophaalrondes. Zorg bij voorkeur voor 11 á 12 uur tussen de ophaalrondes, anders krijgt u attentiekoeien niet in beeld die een uur na uw rondje wel op de attentielijst staan.
Rantsoen
> Pas de voeding van uw vaarzen aan. Vaak is de uiercapaciteit bij deze jonge dieren de beperkende factor om meer melk te geven. Met een melkrobot gaan ze dus vaak meer melk geven. Een vaars die 40 kg melk geeft mag gerust (meer dan) 11 kg krachtvoer.
Verwachtingen
> Stel realistische verwachtingen. In het eerste jaar gaat de melkproductie (in een bestaande stal) vaak niet omhoog. In de praktijk stijgt de productie pas als alle dieren weer een keer gekalfd hebben. Uiteraard is een productiestijging bij robotmelken geen garantie.
> En vergeet niet, robotmelken kost uw koeien een maand om te wennen, voor u als ondernemer duurt dat wel een half jaar. Gun uzelf én uw dieren deze tijd.
Tekst: Edwin Berg, Sanne van Raalte, Agrifirm Feed