Een op de vijf jongeren denkt dat graskaas naar gras smaakt
Het onderzoek is uitgevoerd door DirectResearch via een online enquête. Tussen 3 en 10 mei is die ingevuld door 505 personen van 18 tot en met 35 jaar. De steekproef is gewogen naar een representatieve verdeling voor de Nederlandse bevolking, meldt Aldi.
Groen
Van de geënqueteerden tussen de 18 en 26 jaar weet 73 procent niet, of niet precies, wat graskaas is. In die groep denkt 42 procent dat graskaas een vegan kaas is, gemaakt van gras. Behalve dat iets meer dan 1 op de 5 jongeren (21 procent) denkt dat graskaas naar gras smaakt, denkt ook ruim een kwart (28 procent) dat de kaas groen van kleur is. Het is echter een jonge kaas, die vaak net iets geler van kleur is dan gewone jonge kaas.
Verder geven de jongeren tot 35 aan dat ze vaak of regelmatig kaas eten (77 procent), en dat kaas meestal als beleg op brood gegeten wordt (68 procent).
‘Hollandse Nieuwe onder de kazen’
Volgens de Aldi is graskaas ‘toch een beetje de Hollandse Nieuwe onder de kazen’. Het is een typisch Nederlandse jonge kaas, die wordt gemaakt van melk van koeien die voor het eerst weer buiten grazen in het weiland. De kaas heeft een rijpingstijd van minimaal 4 weken en smaakt romig.
Nationale Graskaasdag
Komende zaterdag 13 mei is er voor het eerst in 27 jaar weer een officiële aftrap van het graskaasseizoen. De kaasbranche heeft hiervoor de koppen bij elkaar gestoken en het is de bedoeling om van de Nationale Graskaasdag in Woerden (Utrecht) een jaarlijkse traditie van te maken. “Net zoals elk jaar vlaggetjesdag gevierd wordt”, verduidelijkt Rick Brantenaar, een van de initiatiefnemers.
Kenners en liefhebbers komen naar de historische binnenstad, waar een stoet van klassieke kaasbrikken en tractoren op weg naar de markt veel bekijks moet gaan trekken, schetst hij. „Daar wordt een reusachtige graskaas van 125 kilo op het podium getild en het ‘kaaslied’ wordt uit volle borst meegezongen.” Veilingmeester Jacques de Koning veilt de reuzenkaas, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: PXhere
Bronnen: Aldi Nederland, Vakcentrum