
“Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus”

Braakman vertelt “ons doel was het belang van voerwinst en voerefficiëntie tussen de oren krijgen van de melkveehouder. De impact die goed voermanagement heeft. En het klinkt eigenlijk zo eenvoudig, maar hoe doe je het precies?, hoe zet je heel efficiënt voer om in melk, zodat je meer geld overhoudt?”.
De drie bedrijven bezochten samen 13 verschillende locaties door het hele land. Ruim 400 melkveehouders kwamen op de verhalen af. “Het was een bijzondere samenwerking”, vervolgt Braakman zijn verhaal. “Teun Sleurink (DairyTuner) is een onafhankelijke consultant met een mening. Dat was wat we mooi aan hem vonden en dat kwam er ook uit. Hij weet mensen te triggeren met zijn opmerkingen. Hij krijgt de zaal wel wakker, Agis heeft prachtige tools om koeien op korte lactatiedagen te houden, 160-170 dagen, het vreet-, lig- herkauwgedrag te monitoren en wij knopen daar onze oplossing VoerwinstMonitor aan. Wij dachten van te voren dat het een mooie combinatie zou zijn, maar het werd nog leuker dan we dachten. De verhalen pasten nog mooier in elkaar. Vanuit drie verschillende kanten, benaderden we hetzelfde probleem, Je zag veehouders ook veel herkennen en ook beseffen dat zij NU geld laten liggen, heel veel geld. Maar straks als het quotum voorbij is helemaal. Dan zijn er geen excuses meer! Het is tijd om nu je plan te trekken, want de klassieker “winnaars hebben een plan, verliezers hebben excuses”, geldt dan zeker. We kunnen echt leren van het buitenland, het quotum heeft ons wat in slaap gesust. We gaan weer melken!”
Gaan de drie partijen dit vaker doen? “Daar zijn nog geen afspraken over gemaakt, alle drie vonden het hele mooie weken. En ook als we niet door het land trekken, zijn we al bezig met andere vormen van samenwerking. Uitwisselingen verder verbeteren, onze berekeningen koppelen aan metingen. Dan ben je echt bezig met producten voor de melkveehouder van morgen, die Voeren en Voermanagement tot speerpunt heeft gemaakt en beseft dat daar euro’s te verdienen valt. “
Wat was het meest opvallend aan deze bijeenkomsten?
“er kwam een vraag steeds terug vanuit de zaal : ‘hoe moet het met vers gras?’, en dat is nou net een vraag waar niemand nog een antwoord op heeft. Er wordt op verschillende plekken onderzoek naar gedaan en er zijn allerlei leuke ideeen om grasopname meetbaar te makenmaar er is nog niks praktijkrijp, alles is nog experimenteel. Zodra het kan gaan wij ermee aan de slag.”
Is er tenslotte nog iets, dat Gerrit Braakman mee wil geven aan de melkveehouder? “Je moet koeien vooral niks in de weg leggen, de belemmeringen weg nemen, dan gaan ze vanzelf doen waar ze goed in zijn: veel melk geven. En als je iets meer nodig hebt, dan hebben wij toevallig hele handige tools, voegt Braakman er lachend aan toe”