BVD voorkomen is een kunst

BVD beïnvloedt niet alleen de diergezondheid en de bedrijfsresultaten, maar ook het dierwelzijn. Alle redenen dus om het buiten de deur te houden. De status BVD virus vrij betekent dat alle virus dragers van het bedrijf zijn afgevoerd en er geen virus circulatie op je bedrijf meer is. Maar hoe houd je het zo?
BVD virus wordt in alle lichaamsvloeistoffen uitgescheiden; snot, speeksel, urine, mest, vruchtwater, enz. Kleding of materialen bevuild met deze vloeistoffen, kunnen in potentie zo het virus overbrengen. Dit onderstreept het belang van schone bedrijfskleding en laarzen voor bezoekers, maar ook voorzichtigheid met het uitwisselen of het samen gebruiken van materialen. Er zijn gevallen beschreven waarbij mensen de oorzaak waren van de insleep van het BVD virus.
Neus-bek contacten van dieren met “buur vee” vormt een serieus risico, zeker als de status van het buurbedrijf niet bekend is. Het grootste risico voor insleep is de “Trojaanse koe”, een koe die drachtig is van een dragerkalf. De koe is tijdens de dracht besmet geraakt met BVD virus en zelf al weer genezen, het ongeboren kalf is echter in de baarmoeder besmet met het BVD virus. Dit kalf zal het hele leven lang virus uitscheiden en vormt zo een nieuwe besmettingsbron op het bedrijf.
De koe zelf is niet besmettelijk meer, wel worden nog gedurende 24 - 48 uur na de geboorte van een dragerkalf grote hoeveelheden virus via het vruchtwater en de nageboorte in de omgeving uitgescheiden. Dit zorgt voor besmetting van de afkalfruimte en de omgeving. Andere dieren kunnen dan besmet worden. Onder gunstige omstandigheden kan het BVD virus soms wel meer dan 2 weken in de omgeving overleven. Over het algemeen is het virus wel goed gevoelig voor desinfectiemiddelen.
Bewust bezig zijn met biosecurity, het voorkomen van insleep van het BVD virus op je bedrijf is belangrijk, toch zit een “ongelukje” in een klein hoekje. Vaccinatie is een extra hulpmiddel om te voorkomen dat BVD virus op je bedrijf binnenkomt. Daarnaast voorkomt het ontstaan van dragerdieren, het beperkt eventuele klinische symptomen en vermindert de virusuitscheiding van tijdelijk geïnfecteerde dieren. Overleg met uw dierenarts welk risico uw bedrijf loopt en wat de beste strategie is om BVD aan te pakken. Voor meer informatie over BVD, zie www.bvdzero.nl
Tekst: Monique Driesse