“Korte tussenkalftijd ook haalbaar voor hoogproductieve koe”
Een TKT onder de 400 dagen
Vanholder: “Hoogproductieve dieren brengen het meeste geld in het laatje, maar kampen vaak met een langere tussenkalftijd. Dit wordt dikwijls geaccepteerd als een consequentie van de hogere productie maar onder andere onderzoek van Wageningen UR enkele jaren geleden toont aan dat een tussenkalftijd onder de 400 dagen voor koeien met minder dan 12000kg economisch gezien nog altijd het meest interessant is. Zeker na het einde van het melkquotum zal het beperken van de TKT nog belangrijker worden. Naar mijn mening is een tussenkalftijd van minder dan 400 dagen ook bij hoogproductieve dieren realistisch.” Het is volgens de veearts echter wel belangrijk te beseffen wat deze doelstelling in de praktijk betekent: “Een korte tussenkalftijd houdt in dat koeien zonder problemen moeten opstarten, wat een erg goed droogstands- en transitiemanagement vereist. Daarnaast moeten koeien dan ook snel na het afkalven aangeboden worden ter controle aan de dierenarts om na te gaan of er geen afwijkingen zijn. Hoe sneller een koe haar cyclus hervat na het afkalven, hoe groter de kans dat ze op tijd drachtig zal worden. Hoe meer normale cycli een koe doormaakt voordat ze wordt geïnsemineerd, hoe hoger de kans op dracht.”
Oorzaken langere tussenkalftijd
Vanholder: “Als je de tussenkalftijd van hoogproductieve dieren wilt verbeteren, moet je ten eerste de stofwisseling bij deze dieren begrijpen. Bij elke verse melkkoe heeft de productie voorrang op de voortplanting. Dit houdt in dat ze haar beschikbare energie zal gebruiken voor haar melkproductie: hoe hoger die is, hoe meer energie ze hiervoor ter beschikking moet hebben. Dit is vooral tijdens de opstart van de lactatie het geval. Een negatieve energiebalans is dan onvermijdelijk. Het aanhouden van deze energiebalans tijdens de vroege melkproductie, is echter nadelig voor de vruchtbaarheid die zich ook in deze fase ontwikkelt. Zo zijn de activiteit van de eierstokken en het tot stand komen van de eerst eisprong sterk afhankelijk van de ernst en duur van de negatieve energiebalans. Met andere woorden, het vermijden van een te diepe negatieve energiebalans en daarmee gerelateerde vruchtbaarheidsproblemen begint al aan het eind van de vorige lactatie. Koeien moeten daarom met een juiste conditie de droogstand ingaan. Vervolgens moet een optimaal droogstandsmanagement ervoor zorgen dat de droge-stof opname tijdens de gehele droogstand zo hoog mogelijk blijft. Na afkalven kan het rustig opstarten van de koeien ervoor zorgen dat het energietekort beperkt blijft.”
Zorg voor een optimale energiebalans
“Het is duidelijk dat het vermijden van een te diepe negatieve energiebalans tijdens de vroege lactatie de sleutel is tot gezonde, productieve en vruchtbare koeien. Dan is er genoeg energie beschikbaar voor de vruchtbaarheid om zich optimaal te ontwikkelen”, stelt Vanholder. Hij geeft hierbij de volgende tips:
- Tip 1: Voermanagement tijdens Vital 90 days
- Zorg voor goed voermanagement tijdens de Vital 90 Days, de periode van 60 dagen voor tot 30 dagen na afkalven, door het dagelijks aanbieden van een vers, smakelijk en gebalanceerd rantsoen. Laat het rantsoen uitrekenen en maak gebruik van kuilanalyses om het rantsoen zo correct mogelijk samen te stellen. Voeg volgens advies mineralen en vitamines toe. Controleer tijdens de droogstand dagelijks de droge-stof opname: met 1 blik op je droogstaande koeien kan je aan de hand van de pensvulling de voeropname inschatten. Slecht gevulde pensen = te weinig voeropname.
- Tip 2: Optimaliseer koecomfort en beperk stress tijdens de Vital 90 Days
Droge koeien worden nog vaak gehuisvest in de oude stal, met te kleine, oncomfortabele ligboxen. Als we willen dat droge koeien veel droge-stof opnemen en hieruit dan ook alle voedingstoffen benutten, dan moeten we ervoor zorgen dat een droge koe ten allen tijde twee dingen kan doen: comfortabel liggen om te herkauwen en in alle rust kunnen vreten. Dit houdt dus in: minstens 1 ligbox per droge koe en minstens 75 cm vreetruimte per koe (of 4 droge koeien of 5 vastzethek-voerplaatsen). Zorg daarnaast voor ruimte en rust: overbezetting is uit den boze! En erg belangrijk maar vaak vergeten, zorg dat ze voldoende kunnen drinken (twee drinkpunten per groep en > 10 cm waterbaklengte per koe) en dat er afkoeling mogelijk is op warme zomerdagen (ventilatoren).
- Tip 3: Zorg voor tijdige herkenning en behandeling risicodieren slepende melkziekte
Dieren met een diepe negatieve energiebalans, ontwikkelen slepende melkziekte. Deze aandoening betekent een grote aanslag op de gezondheid van uw koe, net in de periode dat de vruchtbaarheid zich ontwikkelt. Zorg daarom dat u dieren die risico lopen op slepende melkziekte, zoals bijvoorbeeld vette koeien en dieren met een tweelingdracht, tijdig herkent en behandelt. Uw dierenarts kan u hierover adviseren en een behandeling voorstellen. De Kexxtone bolus is een effectief preventief middel. Het helpt de pensbacteriën om koolhydraten uit het voer om te zetten in glycogeen, de brandstof voor de energieproducerende lever.