Probleemloze opstart met nieuwe tools en inzichten
Focus op preventie
In de moderne veehouderij zet de dierenarts zich niet alleen in voor de behandeling van ziektes, maar vooral voor het voorkomen hiervan. Optimaal voermanagement, koecomfort, huisvesting en gezondheidsmonitoring zijn belangrijke onderdelen van deze preventieve aanpak en vormden het onderwerp van gesprek onder dierenartsen in Barcelona.
Monitoring tijdens Vital 90 Daystm
Tijdens de conferentie stond de periode van 60 dagen voor tot 30 dagen na afkalven, de Vital 90 Days, centraal. Dit zijn de dagen waarin u het verschil kan maken voor de volgende lactatie. De focus op preventie werd tijdens de conferentie praktisch opgepakt. Hierbij kwam het inzicht naar voren dat voor een structureel optimale productie niet alleen moet worden gekeken naar de gezondheid van individuele dieren, maar ook naar de prestaties en gezondheid op koppel niveau. De tools die daarbij kunnen helpen, waren een belangrijk onderwerp tijdens de conferentie.
Tools voor beter management tijdens de Vital 90 Days:
- De Healthy Start Checklist helpt u om tijdens de Vital 90 Days grip te krijgen op uw koppel. Aan de hand van de checklist worden verschillende kenmerken van de huisvesting, koefactoren en voeding genoteerd. Deze snelle scan van het algeheel management maakt snel duidelijk waar verbeteringen mogelijk zijn.
- Keto-Tracktm is een nieuwe app voor smartphones die de inzichten uit de Healthy Start checklist combineert met uw Keto-Test uitslagen (een melktest om snel slepende melkziekte aan te tonen). Zo krijgt u grip op de status van uw management. Via een stoplichtsysteem is snel zichtbaar welke zaken prioriteit hebben om aan te pakken.
- Kosten per afkalving is een nieuwe parameter die inzicht geeft in het rendement van uw koppel. Deze parameter komt voort uit de behoefte om de kosten voor behandeling van ziektes af te wegen tegen de kosten voor het ontwikkelen van een preventieve aanpak.
Speciale aandacht slepende melkziekte
Tijdens de conferentie werd besproken dat slepende melkziekte speciale aandacht verdient in uw management. Slepende melkziekte kent namelijk ook een verborgen, subklinische variant, die net als de klinische vorm negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Een slechte opstart, maar ook transitieziektes als lebmaagverplaatsing, baarmoederontsteking en ophouden van de nageboorte worden allemaal met slepende melkziekte in verband gebracht. De ziekte komt vaker voor dan veel veehouders denken; ruim een kwart van de dieren krijgt in haar leven slepende melkziekte. De kosten liggen rond de 250 – 300 euro per koe, dus vroegtijdig herkennen en behandelen is ook financieel de moeite waard.
Tips voor meer grip op slepende melkziekte:
- Herken risicodieren tijdig. Dieren met slepende melkziekte hebben meer kans op een slechte opstart, met een productiedip als gevolg. Bij vroege herkenning kan preventief worden behandeld, waardoor deze dip kan worden voorkomen. De risicofactoren voor slepende melkziekte zijn: een conditiescore van 4 of hoger, tweelingdracht, een slechte opstart in de vorige lactatie en een hoge afkalfleeftijd van de koe (≥3e lactatie) of vaars (≥27 maanden).
- Test uw dieren regelmatig. De Keto-Test is een melktest die slepende melkziekte aantoont op basis van de concentratie ketonen in de melk. Regelmatige inzet van de test brengt slepende melkziekte snel aan het licht, ook bij dieren waarbij u dit niet verwacht.
Voor meer informatie over bovenstaande tools en tips kunt u terecht bij uw dierenarts.